S-förslag: Mer till kommunerna och skolans likvärdighet

Den största satsningen i S-budgeten är en fördubbling av tillskottet till de generella statsbidragen, och ytterligare en miljard för skolors likvärdighet. ”En långsiktig investering som vi måste satsa på – även i tuffa ekonomiska tider”, säger Åsa Westlund (S), vice ordförande i utbildningsutskottet.

S vill se 6 miljarder mer än regeringen i förstärkt statsbidrag till kommunerna och regionerna. Det är partiets största enskilda förslag i budgeten. Men fler stora satsningar är att vänta, enligt Magdalena Andersson (S).
S vill se 6 miljarder mer än regeringen i förstärkt statsbidrag till kommunerna och regionerna. Det är partiets största enskilda förslag i budgeten. Men fler stora satsningar är att vänta, enligt Magdalena Andersson (S).Foto: Tim Aro/TT
Miranda Olsson

Som förband till de skuggbudgetar som väntas inom kort har oppositionen nu börjat pytsa ut delar av sina budgetförslag. Socialdemokraternas Magdalena Andersson lyfte på måndagsmorgonen en tilltagande oro för hur ekonomin ska gå ihop i vinter och var noggrann med att påpeka högersidans så kallade löftesbrott till väljarna. 

Den tidigare statsministern presenterade även ett förslag på en förstärkning av det generella bidraget till kommun och region, 12 miljarder nästa år i stället för de 6 miljarderna som regeringen aviserat. 

– Det skulle i praktiken motsvara 75 lärare i Östersund, 96 barnskötare i Borlänge eller 12 000 lärare i hela landet, säger Magdalena Andersson.

Läs också

Det ska vara den största enskilda satsningen i S-budgeten. 

– Vi socialdemokrater prioriterar resurser till välfärden framför skattesänkningar för höginkomsttagare. Våra barn och ungdomars utbildning är en långsiktig investering som vi måste prioritera att satsa på – även i tuffa ekonomiska tider, säger Åsa Westlund (S), vice ordförande i utbildningsutskottet till Altinget.

Miljard till likvärdighetsbidrag

Socialdemokraterna vill också öka stadsbidraget för en likvärdig skolan med en miljard nästa år, jämfört med regeringens budget.

– De skolor och kommuner som har störst utmaningar behöver mer resurser för att klara det här, så att inte eleverna hamnar mellan stolarna och hamnar efter, säger Damberg.

Åsa Westlund tycker även att medlen är viktiga för det brottsförebyggande arbetet:

– De skolor som har svårast förutsättningar måste få de resurser som krävs för att kunna ge eleverna bästa möjliga utgångspunkt i livet. Det är avgörande för att vi ska lyckas bryta segregationen och stoppa nyrekryteringen till gängen, säger hon till Altinget.

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

Mikael Damberg

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i finansutskottet
Förvaltningslinjen (Stockholms uni., 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00