Debatt

Idéburen välfärd: Skolinspektionen måste agera mot hedersförtrycket i Malmö stads förskolor

Trots uppgifter i medier om att barn på Malmö stads förskolor har utsatts för hedersförtryck i flera års tid har inte Skolinspektionen inlett någon granskning. Om det hade gällt en fristående förskola hade det redan skett, menar Mimmi von Troil, generalsekreterare Idéburen välfärd.

Alla barn ska skyddas från missförhållanden – oavsett om de går på en kommunal eller fristående förskola.
Alla barn ska skyddas från missförhållanden – oavsett om de går på en kommunal eller fristående förskola.Foto: Janerik Henriksson/TT
Mimmi von Troil
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Det är med stigande förvåning jag har läst mediarapporteringen om att allvarliga missförhållanden har pågått i snart fem år på Malmös kommunala förskolor. Det verkar som om förskolenämnden inte ens förmår att bedriva ett godtagbart systematiskt kvalitetsarbete.

Personal upprätthåller hedersnormer

Att flertalet enskilda anställda vid kommunens förskolor inte är kunniga om grundläggande skyldigheter som orosanmälan till socialtjänsten är än mer allvarligt. Förhållandena har inte varit okända för ansvarig nämndordförande och chefstjänsteman. En omfattande utbildningsinsats skulle nå alla förskolor och deras personal 2023. Uppföljning skulle ske genom Malmö stads förskolenämnds systematiska kvalitetsarbete. Men så blev det inte.

Att flertalet enskilda anställda vid kommunens förskolor inte är kunniga om grundläggande skyldigheter som orosanmälan till socialtjänsten är än mer allvarligt.

Förskolepersonalen vill inte delta i utbildningar kopplade till hedersförtryck och upprätthåller själva hedersnormer gentemot barnen. Inte heller vågar man göra orosanmälningar för att man är oroad för vad föräldrarna ska göra.

Tänk om det hade framkommit att personalen på en fristående förskola inte gör orosanmälningar och upprätthåller hedersnormer på förskolan. Då hade svenska medier tryckt krigsrubriker. Ansvarig kommun hade med all säkerhet återkallat godkännandet. Och med all rätt – våra barn ska skyddas från sådana missförhållanden.

Ställ krav på politikerna

Men nu är det inte en fristående förskola, utan de kommunala förskolorna i Malmö. Ändå hörs inte ett pip från Skolinspektionen, som är ansvarig för granskningen av kommunala förskolor. Senast för någon vecka sen stängde Skolinspektionen tre fristående skolor av liknande anledningar. Det finns ett regelverk på plats för att besluta om verksamhetsförbud oavsett kommunal eller fristående huvudman. Vad väntar myndigheten på?

Sedan 2019 ställer lagstiftningen krav på att alla som sitter i en fristående förskolas styrelse ska ha insikt i viss lagstiftning. Kravet finns formulerat i skollagens andra kapitel om ägar- och ledningsprövning. Om det finns risk för att barnen utsätts för våld, tvång eller hot, diskriminering eller kränkande behandling, eller påverkan som syftar till motarbetande av grundläggande fri- och rättigheter eller det demokratiska styrelseskicket nekas man godkännande att starta verksamheten.

Fristående förskolor utgör ungefär 20 procent av alla förskolor, 80 procent är kommunala. Men det ställs inga krav på ledamöterna i den kommunala nämnden när det gäller insikt i lagstiftning eller regler. Händelserna i Malmö visar med all önskvärd tydlighet att det är mer än rimligt att ställa samma krav på ledamöterna i en kommunal nämnd som på styrelsen i en fristående förskola.

Skolinspektionen agerar inte

Fem år är en lång tid. Det innebär att alldeles för många flickor och pojkar har levt genom hela sin förskoletid med skeva hedersnormer och förtryck utan att någon ansvarig myndighet har reagerat. Eftersom Skolinspektionen trots mediarapportering inte verkar har inlett en granskning av Malmös förskolor så har Idéburen välfärd gjort en anmälan. Det är vi skyldiga våra barn, oavsett förskola, oavsett kommun.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00