Hadzialic och Fridolin sparkar igång tunga utredningar

SPANING. I dag torsdag beslutar regeringen att tillsätta en utredning om validering och en utredning om elever med hög frånvaro.

Foto: Altinget
Mattias Croneborg

Den första ligger på gymnasie- och kunskapsminister Aida Hadzialic (S) bord och handlar om det att förändra validering på utbildningar, bland annat för att snabbare kunna få in nyanlända på arbetsmarknaden.

­– Vi kommer att komma med förslag. Det är saker som är på gång väldigt snart, säger Aida Hadzialic till Altinget.

Förutom själva utredningen blir det också direkta reformförslag meddelar Hadzialic.

Extrem hög frånvaro

Den andra utredningen som regeringen kommer att tillsätta på sammanträdet i dag torsdag är hur man ska motverka frånvaro i skolan. Det handlar inte om elever som skolkar enstaka timmar utan en om liten andel elever med extremt hög frånvaro, en termin eller mer. Enligt Sveriges radios Ekoredaktion var det 600 elever som hade så hög frånvaro förra året.

– Det är ett enormt misslyckande. Elever ska kunna känna sig trygga i skolan och elever ska gå till skolan. Misslyckas man i någon av de delarna så leder det till att eleven inte får med sig den kunskap och den utbildning, de vägar framåt i livet, som man behöver. Det blir ett stort handikapp för den eleven och det är ett stort misslyckande för skolan i stort, sade Gustav Fridolin (MP) till Sveriges radio i september.  

Studiemedel på nytt sätt

Inom kort kan regeringen komma att tillsätta en tredje utredning – om studiemedelssystemet.

– Vi har påbörjat arbetet på departementet. Vi får se om det blir i en utredning eller något mer internt, säger Hadzialic.

Dessutom får skolkostnadsutredningen ändrade direktiv på torsdagens regeringssammanträde. Nicholas Prigorowsky leder den utredningen. Han utreder den kontroversiella frågan om hur kommuner kan ges ett avgörande inflytande över nyetableringar av skolor som är avsedda att drivas med vinstsyfte.

En annan del av hans uppdrag är att utreda hur skolor, både kommunala och fristående, ska redovisa sina kostnader på enhetsnivå.

Välfärdsutredningen visar vägen

Den så kallade välfärdsutredningen som ligger under finansdepartementet tittar på motsvarande frågor för vård- och omsorgssektorn. Den utredningen fick nyligen ändrade direktiv. Nu ska utredaren se om fördelarna överväger nackdelarna för en redovisning på enhetsnivå. Enligt uppgifter till Altinget är det en sådan ändring av uppdraget som även Skolkostnadsutredningen kommer att få. 

Friskolesektorn är starkt kritisk mot enhetsredovisning.  

Dokumentation

Altinget följer 

Altinget har skrivet om dessa frågor tidigare och följer frågorna i beslutsprocessen ingående. 

Regeringen ska utreda lång frånvaro

Mer validering ska ta bort flaskhalsar på arbetsmarknaden

Hadzialic ska tillsätta en bred översyn av studiemedelssystemet


Nämnda personer

Aida Hadžialic

Regionstyrelsens ordförande (S) Region Stockholm, finansregionråd
jur. kand (Lunds uni., 2010), fil. kand i affärsekonomi (Stockholms Handelshögskola, 2014)

Gustav Fridolin

Svensk- och temalärare Stadsmissionens folkhögskola, rektor Cogitoakademin
Fil. kand i mellanösternkunskap (Stockholms uni., 2009), yrkesexamen som folkhögskolelärare (Linköpings uni., 2010)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00