Mer validering ska ta bort flaskhalsar på arbetsmarknaden

NYANLÄNDA. Utbildningssystemet står inför nya utmaningar. Antalet nyanlända ökar och deras utbildningar ska översättas och kompletteras för att de ska kunna komma in på den svenska arbetsmarknaden.

Foto: Foto: Jann Lipka
Mattias Croneborg

Regeringen ökar anslagen för validering, alltså att kartlägga, värderar och bedöma utbildningar. Främst gäller det nyanländas utbildningar. I förra veckan presenterade regeringen flera nya satsningar som är en följd av

Dokumentation

Mer pengar till validering

  • Regeringen föreslår 141 miljoner kronor extra nästa år för validering.
  • Socialstyrelsens förvaltningsanslag ökas med 65 miljoner 2016, och med 42 miljoner kronor årligen från och med 2017 som en långsiktig förstärkning för validering av legitimationsyrken inom vården. Fler handläggare ska anställas för att myndigheten ska korta handläggningstiderna.
  • Universitets- och högskolerådet, UHR, får mer pengar för bedömning av utländsk utbildning. För nästa år 8 miljoner kronor. Från och med 2017 ökas beloppet till 12,5 miljoner.
  • En tillfällig satsning på validering i form av att högskolorna får medel för att utveckla effektivare bedömningar av reell kompetens under 2016-2018. Satsningen föreslås uppgå till 30 miljoner kronor per år.
  • 24 miljoner 2016 till universitet för att genomföra kompletterande utbildning för personer med avslutad utländsk utbildning motsvarande en svensk högskoleutbildning. Satsningen föreslås sedan successivt byggas ut till 340 miljoner kronor 2019.
  • 2 miljoner per år 2016-2017 för att Skolverket ska kunna utforma fortbildningskurser om validering för studie- och yrkesvägledare inom skolväsendet.
  • Myndigheten för yrkeshögskolan ges i uppdrag att utarbeta en standard för branschvalidering för att bidra till utvecklingen av branschmodeller. Myndigheten får 2 miljoner för detta nästa år. 

Källa: Regeringskansliet, promemorian Investeringar för snabbare etablering


Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00