C vill inrätta integrationsförskolor

KORTNYTT. Centerpartiet vill starta integrationsförskolor, där föräldrarna läser SFI och barnen går i förskola i samma byggnad.

Josefin Lingström

Förslaget från Centerpartiet är att man vill starta en ny typ av förskola. I samma byggnad ska föräldrarna kunna läsa Svenska för invandrare (SFI) och barnen gå i förskola med jämställd pedagogik. För detta vill Centerpartiet satsa 40 miljoner kronor årligen i tre år som medfinansiering till kommunerna. Integrationsförskolorna ska öppna i hela Sverige. 

Läs också: Skolhuvudmän ska bekämpa segregation

Centerpartiet motiverar förslaget med att kvinnor med utländsk bakgrund har svårare att integreras i Sverige, delvis på grund av att de inte lär sig svenska. Vilket gör det svårare för dessa människor att komma in på arbetsmarknaden och begränsas i kontakter med myndigheter och liknande. I integrationsförskolan ska barnen få med sig kunskap om jämställdheten i det svenska samhället.

– Genom att lära sig det svenska språket, får dessa kvinnor möjlighet att ta aktiv del i det svenska samhället. Det är viktig för jämlikheten. I dag befinner sig många utrikes födda kvinnor i ett utanförskap såväl språkligt som socialt. Integrationsförskolorna är ett steg på vägen för att ändra detta, säger partiledare Annie Lööf i ett pressmeddelande.

Nämnda personer

Annie Lööf

Tidigare partiledare Centerpartiet, före detta riksdagsledamot och näringsminister
Jur. kand (Lunds uni., 2011)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024