SD: ”Allvarligt oavsett vem som ligger bakom attacken”

Sverigedemokraterna har uppgett att de utsetts för en hackerattack av främmande makt. Uppgifter de skulle fått från MSB, men det råder delade meningar om vad myndigheten egentligen sagt till partiet.

I ett pressmeddelande från Sverigedemokraterna på måndagen uppger partiet att de, enligt MSB, blivit utsatta för en hackerattack av främmande makt. Altinget har tagit del av MSB:s uppgifter om ärendet. 
I ett pressmeddelande från Sverigedemokraterna på måndagen uppger partiet att de, enligt MSB, blivit utsatta för en hackerattack av främmande makt. Altinget har tagit del av MSB:s uppgifter om ärendet. Foto: Henrik Montgomery/TT, Naina Helèn Jåma/TT, Skärmavbild
Miranda Olsson

Sverigedemokraterna meddelade tidigare i veckan att partiet, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), blivit utsatt för en hackerattack av främmande makt. Men enligt MSB har myndigheten inte gjort ett sådant konstaterande.

– Det ingår inte i vårt uppdrag. Hot från främmande makt jobbar andra myndigheter med, skriver Anna Wennerström, pressansvarig på myndigheten, i ett mejl.

Till DN säger Anna Wennerström att hon inte kan kommentera exakt hur konversationen mellan SD och MSB sett ut med att det måste röra sig om ett missförstånd från någon av sidorna. Myndigheten brukar kontakta organisationer när de får kännedom om sårbarheter i it-system.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00