Finsk polis kan patrullera i Sverige

RÄTTSVÄSEN. Sverige ska öka samarbetet med polisen i andra EU-länder, föreslår regeringen. Det innebär att utländsk polis kan agera på svensk mark. Polisförbundet har tidigare varit skeptisk till planerna.

Per-Anders Sjögren

Som Altinget tidigare har rapporterat vill regeringen ha klartecken från riksdagen för att Sverige ska kunna gå fullt ut med i två EU-samarbeten, Prümrådsbeslutet och Atlasrådsbeslutet, och att en ny lag om internationellt polissamarbete ska införas den 2 juli i år. Lagen ska reglera i vilka fall som svensk polis kan ta hjälp av utländska kolleger, vilka befogenheter de ska ha och vad som gäller när svensk polis används i andra länder. Riksdagen kommer att behandla förslaget i propositionen under våren.

Genom de nya reglerna blir det lättare att samarbeta med polisen i grannländerna framförallt i gränsområden till Norge och Finland genom sampatrullering där. Norge deltar trots att landet inte är med i EU.

– Det ger en möjlighet att dra nytta våra grannländers polisiära resurser och en möjlighet för dem att dra nytta av våra resurser så att vi använder skattebetalarnas pengar så effektivt som möjligt, sade inrikesminister Anders Ygeman till Altinget tidigare i år.

I sitt remissvar på en tidigare utredning har dock Polisförbundet pekat på att resursbristen hos svensk polis hindrar ett EU-samarbetet. De svenska resurserna och personalen räcker inte ens till för att klara av arbetsuppgifterna inom Sverige, enligt förbundet.

Läs mer: Polis kan få EU-förstärkning

Läs mer: Svensk poliskris kan bromsa EU-samarbete

 

Dokumentation

 BESLUTSKEDJAN-PROPOSITION

Vad händer nu?

Justitieutskottet ska nu behandla förslaget och motionstiden går ut den 5 april.

Proposition 2016/17:39

 



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00