Tredje pappamånad i vår

FÖRÄLDRAFÖRSÄKRING. Ingen förälder har ensamrätt på att vara hemma med barnen. Regeringen lägger i maj ett lagförslag om att utöka antalet pappamånader från två till tre.

Johanna Alskog

Som ett steg mot ett jämlikt uttag av föräldraförsäkringen ska en tredje månad reserveras för vardera föräldern. Föräldraförsäkringen ses även över för att underlätta för de familjer som identifierar sig som stjärnfamiljer.

ur regeringsförklaringen oktober 2014

Om en av föräldrarna i dag bestämmer sig för att inte vara hemma med sitt barn innebär det att två av månaderna i föräldraförsäkringen brinner inne. Det är de två så kallade pappamånaderna, föräldradagar som inte går att överlåta mellan föräldrarna.

I maj planerar regeringen att lägga fram ett lagförslag om att de två månaderna ska utökas till tre, helt enligt det som statsminister Stefan Löfven (S) utlovade i regeringsförklaringen i oktober 2014.

Bland de borgerliga partierna är Folkpartiet uttalat förespråkare för en tredje pappamånad, medan de tre övriga partierna ligger utspridda på en skala från avvaktande till direkta motståndare. Sverigedemokraterna anser att föräldrarna fritt ska få fördela föräldraförsäkringens dagar mellan sig.

Vänsterpartiet vill helt individualisera föräldraförsäkringen, det vill säga att föräldrarna får hälften av dagarna var.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00