Ung vänster har ny ordförande – klimat och feminism står på menyn

INTERVJU. Ava Rudberg är ny förbundsordförande för Ung vänster. Sitt stora engagemang har hon i klimatrörelsen. Men även bostadspolitik och feminism ligger henne varmt om hjärtat.

Ung vänsters ordförande Ava Rudberg vill sätta planeten framför profiten.
Ung vänsters ordförande Ava Rudberg vill sätta planeten framför profiten.Foto: Henrik Montgomery/TT
Johan Manell

I början av januari tillträdde Ava Rudberg som ordförande för Ung vänster. Hon kommer från Skåne och blev medlem i förbundet 2015. Efter engagemang på klubbnivå i Helsingborg och Lund, och distriktsengagemang i Skåne har hon nu tagit steget till att bli bas för hela ungdomsförbundet. Men Rudberg ser politikutvecklingen som ett lagarbete.

– Det är väldigt viktigt att ha perspektivet att vi gör saker tillsammans. Det är inte jag som person som är förbundet eller styr förbundet egentligen utan det är den styrelsen som fått förtroende på kongressen, säger hon till Altinget.

Klimatengagemang

Hennes engagemang i Ung vänster har framför allt varit på klimatsidan, där hon deltagit i flera demonstrationer och aktioner. Det är något hon tycker förbundet ska fortsätta med.

– Vi är det ungdomsförbund som har tagit störst del i klimatrörelsens aktiva delar. Vi vill inte bara prata utan vill kämpa konkret. Vi vill avveckla alla fossila bränslen och tycker att det behöver gå snabbare än Parisavtalet. Vi vill att man slutar sätta profiten framför planeten.

Revolution

Ung vänsters senaste ordföranden

2021- Ava Rudberg

2017-2021 Henrik Malmrot

2015-2017 Hanna Cederin

2011-2015 Stefan Lindborg

2005-2011 Ida Gabrielsson

2004-2005 Tove Fraurud

2001-2004 Ali Esbati

På något sätt för att kunna förändra samhället helt och hållet måste man ju se det som en revolution. En revolutionär omdaning av samhället.

Ava Rudberg
Förbundsordförande Ung vänster

Övriga frågor hon brinner extra för är bostadspolitik och feminism. Men egentligen är målet större än de enskilda delarna. Ung vänster beskriver sig själva i sitt principprogram som ett “Revolutionärt ungdomsförbund med rötter i den kommunistiska delen av arbetarrörelsen, förankring i kvinnorörelsen och influenser av miljö- och fredsrörelsen”.

– Vi är revolutionära i den meningen att vi vill att samhället ska se ut på ett helt annat sätt än det gör i dag. Vi tycker inte att det här samhället tillgodoser alla behov och tror inte att det kommer att göra det heller. Till exempel är det väldigt svårt att uppnå full sysselsättning i ett kapitalistiskt samhälle.

Ava Rudberg

Ålder: 21
Utbildning: Gymnasieutbildning
Tidigare uppdrag: Aktiv i Ung vänsters klimatutskott, ledamot distriktsstyrelsen Ung vänster Skåne
Politisk förebild: "Har ingen egentligen. Min politiska förebild är rörelser och inte personer"

Krävs det en revolution?

– Det tror jag inte vi ensamma kan avgöra och det är också svårt att säga nu. Men på något sätt för att kunna förändra samhället helt och hållet måste man ju se det som en revolution. En revolutionär omdaning av samhället.

Flera ideologier

Förbundet har kommunistiska rötter och flera medlemmar kallar sig också kommunister. Men Ava Rudberg beskriver sig själv som socialist. Samtidigt som andra medlemmar kanske främst kallar sig feminister, antirasister, klimataktivister eller marxister.

– Det är lite upp till var och en av att välja hur man definierar sig ideologiskt, säger Ava Rudberg.

Däremot ser hon inget problem i att det finns många åsiktsströmningar i förbundet.

– Det som får det att hänga ihop är att vi vill liknande saker. Är man medlem i Ung vänster har man gått med på vårt politiska projekt. Man har läst principprogrammet och sett verksamhetsplanen och känner att det här är saker jag vill syssla med. Att alla inte tycker exakt som varandra tycker jag snarare är en styrka. Vi kan sitta på möten och träffar med förbundet och diskutera oss fram till det vi kollektivt bestämmer är vägen Ung vänster ska gå.

Speciellt

Ung vänster sticker ut jämfört med de andra ungdomsförbunden genom att det är en separat organisation i förhållande till det närmsta riksdagspartiet, i det här fallet Vänsterpartiet. Förbundets tidigare ordförande Henrik Malmrot var inte ens medlem i partiet. Ava Rudberg har inte heller engagerat sig i Vänsterpartiet.

– Jag är nog medlem på pappret, men jag har inte varit aktiv.

Rudberg tycker att det är viktigt att hålla isär de två organisationerna, även om de också samarbetar en del.

– Vi är alltid glada när vi kan göra saker tillsammans och vi har väldigt många beröringspunkter. Men vi fungerar inte på exakt samma sätt och vi tycker inte exakt samma. För mig är det viktigt att Ung vänster driver det Ung vänsters medlemmar vill och partiets medlemmar får styra vad partiet ska driva. Det vill inte vi vara inne och peta i eftersom vi är en annan organisation.

Medlemsökning

Ett av förbundets stora mål de kommande åren kommer att vara att öka antalet medlemmar. I dag har Ung vänster lite drygt 3 000 medlemmar. Målet är att den siffran ska vara 10 000 om 10 år.

– Vi tror att det går mot att fler och fler unga vill organisera sig. Vi vill bli ännu bättre på att nå och möta ungdomar och bli en del av deras vardag. Man ska känna till Ung vänster.

Känner ungdomar inte till Ung vänster i dag?

– Jo, det är inte ett problem. Men vi vill att ännu fler ska göra det. Inte bara ungdomar i städerna eller där vi redan har klubbar, utan vi ska starta fler klubbar.

Läs också

Nämnda personer

Ava Rudberg

Förbundsordförande Ung Vänster
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00