Trots coronakrisen – ingen större motvind för statens kassakor

STATLIGA BOLAG. I den statliga bolagsportföljen finns många starka bolag med hög utdelning till statskassan. Tillsammans inbringade de förra året cirka 20 miljarder till staten. Om de skulle krisa på grund av corona slår det hårt mot statens finanser. Men än tycks de största utdelarnas verksamhet gå bra.

I den statliga bolagsportföljen finns 46 hel- och delägda bolag, varav två är börsnoterade, som årligen drar in miljarder till statskassan. Det uppskattade sammanlagda värdet på den statliga bolagsportföljen uppgår till 630 miljarder kronor, enligt regeringens hemsida. Om bolagen drabbas hårt ekonomiskt av coronautbrottet slår det även hårt mot Sverige.

Massvarsel

En del statliga bolag har redan åkt på stora ekonomiska bakslag. Statligt ägda Swedavia har hittills varslat 800 anställda och korttidspermitterat 1 900 personer. Flygbolaget SAS, som delvis ägs av staten, har permitterat 90 procent av sin personal. Men någon liknande trend ses inte hos bolagen med störst statlig utdelning. De verkar i dagsläget stå stadigt trots stormen.

Hämmas inte

Ett av bolagen som ger mest klirr i statskassan är gruvdriftskoncernen LKAB. Bolagets verksamhet har trots covid-19 kunnat fortlöpa som vanligt, frånsett rekommendationerna från Folkhälsomyndigheter och allmän försiktighet.

Inte heller driften i Vattenfalls verksamhet hämmas i dagsläget av pandemin. Det samma gäller Sveaskog, som tidigare gett god utdelning till staten. Sveaskog har hittills inte fått några signaler på minskad efterfrågan på sina produkter och tjänster, meddelar deras presstjänst.

 

Förskonade

Inte heller den statligt ägda banken SBAB, med fokus på bostadsfinansiering, har hittills åkt på några större bakslag. Verksamheten utvecklas fortsatt relativt bra, trots oroligheterna på marknaden, säger SBAB:s vd Klas Danielsson.

– Vi har en väldigt nischad verksamhet. Boende är en central del av människors liv, det är någonting som vi alla prioriterar. På så sätt är vi en bank som naturligtvis påverkas av krisen, men på kort- och medellång sikt påverkas vi inte rent verksamhetsmässigt, säger Danielsson till Altinget.

Klas Danielsson tror inte att bankens resultat kommer att påverkas av coronakrisen, som det ser ut nu.

– Vi är väldigt förskonade från dramatiska händelser skulle man kunna säga. Bostadsmarknaden och boendet är ändå en relativt trygg del av ekonomin.

Marginella konsekvenser

Akademiska hus, ett fastighetsbolag som bygger och förvaltar fastigheter vid universitet och högskolor, har inte heller påverkats nämnvärt av corona rent ekonomiskt. Åtminstone inte än. Däremot är det en speciell situation eftersom lärosäten nu har stängt. Handlings- och beredskapsplaner har tagits fram för att säkra driften på campus.

– De ekonomiska konsekvenserna är på kort sikt marginella, eftersom nästan alla våra hyresintäkter kommer från universitet och högskolor som har sin finansiering säkrad. Men beroende på hur läget utvecklas kan det få konsekvenser längre fram, främst vad gäller våra byggprojekt. Det finns en risk att de inte kan genomföras eller påbörjas om situationen håller i sig i flera månader framöver, säger kommunikationsdirektör Cecilia Wide till Altinget.

"Inga matcher, inga intäkter"

Svenska spel är det bolag som ofta genererar mest pengar till staten och är i dagsläget egentligen den enda stora utdelaren som antagligen kommer att drabbas ekonomiskt av krisen. Åtminstone vad gäller sportspel och fysiska kasinon. ”Utan matcher och mästerskap, inga intäkter”, skriver vd och koncernchef Patrik Hofbauer på Svenska spels hemsida.

"Omständigheterna är extrema. För att sätta det i perspektiv: Under Stryktipsets 85-åriga historia har vi aldrig ställt in veckans kupong. Nu gör vi det", skriver Hofbauer.

Däremot är sportspelsintäkterna bara en del av Svenska spels hela produktportfölj. Bolagets största intäktskällor, nummerspel och lotterier, går fortsatt bra.

Apoteket går plus

Ett bolag som försäljningsmässigt tvärtom gynnas av coronaviruset är statliga Apoteket. Bolaget har ett ökat försäljningstryck och har till och med infört begränsningar på antalet varor på vissa produkter, såsom handsprit.

– Det är en speciell tid med speciella förutsättningar. Vissa branscher drabbas hårt just nu, men vi har tvärtom väldigt mycket att göra, säger pressansvarig Magnus Frisk till Altinget.

Forrige artikel Nygammal generaldirektör till försvarsmyndighet Nygammal generaldirektör till försvarsmyndighet Næste artikel Ännu ett krispaket – sänkt krav för a-kassa och fler utbildningsplatser Ännu ett krispaket – sänkt krav för a-kassa och fler utbildningsplatser