Seminarier och Visbys bästa kaffe – här är politikernas Almedalstips

Med Almedalsveckan runt hörnet har Altinget frågat personer inom politiken om vad de mest ser fram emot. Anna Ekström längtar efter att få ta det lite lugnt efter sex stressiga år som statsråd, medan riksdagens talman tipsar om var man kan hitta Visbys bästa kaffe.

Almedalsveckan drar i gång på tisdag och håller på fram till och med lördagen.
Almedalsveckan drar i gång på tisdag och håller på fram till och med lördagen.Foto: Henrik Montgomery/TT
Axel Hyttnäs Telin

Vad är den viktigaste frågan just nu och vilka arrangemang får man helt enkelt inte missa? Så här svarar makthavarna inför politikerveckan i Visby.

Andreas Norlén, riksdagens talman

Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag
Vad hoppas du få ut av Almedalsveckan?

– Almedalen är ett fantastiskt evenemang med fokus på politik och demokrati, två av mina absoluta favoritområden. För mig blir det i år ett kort besök under en dag där jag hoppas på intressanta diskussioner och många spontana möten där vi blickar framåt men också minns vår historia.

Är det något arrangemang du särskilt vill lyfta fram, till exempel där du själv medverkar?

– Ni hittar mig, ledamöter, intressanta paneldeltagare och Riksdagsförvaltningens personal i trädgården på Kronstallsgränd 4 torsdagen den 29 juni klockan 8–17. Där kan man ta del av seminarier, diskussioner, en fin utställning och naturligtvis Visbys bästa kaffe i vårt evenemang på temat Riksdagen under 500 år, riksdagens projekt för att uppmärksamma 500-årsminnet av att valet av Gustav Vasa till kung innebar att Sverige åter blev en självständig stat med en stark centralmakt som började bygga nationella institutioner, till exempel riksdagen.

Vilken är den viktigaste frågan just nu?

– Demokratin är alltid den viktigaste frågan, både i Almedalen och alla andra dagar.

Anders Henriksson (S), ordförande SKR

Foto: SKR
Vad hoppas du få ut av Almedalsveckan?

– Många bra samtal om hur kommuner och regioner kan få bättre förutsättningar utifrån de olika behov de har. Almedalsveckans största styrka är det demokratiska samtalet, både det som förs på de stora scenerna och det som äger rum i de mindre seminarierna, i fikaträffar eller när man stannar och pratar några minuter i Almedalsparken på väg till nästa panelsamtal.

Är det något arrangemang du särskilt vill lyfta fram, till exempel där du själv medverkar?

– Vi bjuder in till en frukost direkt på onsdagsmorgonen och pratar om barn och ungas psykiska hälsa. Vi lyfter framför allt nu hur kommuner och regioner kan bli ännu bättre på att samarbeta för barnens och ungdomarnas skull. Det behöver verkligen bli bättre och det finns en stark vilja i kommuner och regioner att lyckas med det framöver.

– På fredagen ska jag också delta på ett samtal med bland andra Visions ordförande Veronica Magnusson om hur vi tillsammans kan öka takten i klimatomställningen i välfärden. Väldigt angeläget och viktigt.

Vilken är den viktigaste frågan just nu?

– Att kommuner och regioner omedelbart får besked om de långsiktiga ekonomiska ramarna för 2024 och 2025. Det är nu kommuner och regioner behöver veta vad som gäller för att kortsiktiga neddragningar i välfärdsverksamheterna ska kunna minska eller till och med undvikas. Det ekonomiska läget är oerhört tufft, framför allt i regionerna som har ansvar för hälso- och sjukvården och kollektivtrafiken. Vi räknar med att regionernas resultat i år landar på minus 21,5 miljarder kronor. För att förstå storleksordningen, motsvarar det den totala årskostnaden för två medianregioner.

Linda Lindberg (SD), gruppledare och Jimmie Åkessons ersättare under Almedalsveckan

Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT
Vad hoppas du få ut av Almedalsveckan?

– Almedalsveckan är en möjlighet att knyta an till såväl nya som gamla kontakter samt kunna förmedla vår politik brett. Det är min förhoppning att göra så under veckan.

Är det något arrangemang du särskilt vill lyfta fram, till exempel där du själv medverkar?

– Givetvis vill jag särskilt lyfta lördagens Almedalstal som Sverigedemokraterna håller klockan 19 där jag själv deltar.

Vilken är den viktigaste frågan just nu?

– Det finns flera viktiga frågor men för att välja en som sticker ut särskilt, så är det det vålds- och brottskapital som präglar samhället. Vi måste få bukt med kriminaliteten och skjutningarna. Här har tidigare regeringar varit naiva alldeles för länge och misslyckats med att stävja missförhållandena och upprätthålla tryggheten.

Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar

Foto: Moderaterna
Vad hoppas du få ut av Almedalsveckan?

– Sverige är i ett nytt säkerhetspolitiskt läge, vilket jag tycker märks i Almedalens program i år. Jag har själv ett digert schema med deltagande på seminarier som i olika avseenden tar avstamp i det säkerhetspolitiska läget och behovet av ett stärkt totalförsvar. För mig är det angeläget att både lyssna på kloka inspel och att kunna redogöra för det arbete som regeringen bedriver.

Är det något arrangemang du särskilt vill lyfta fram, till exempel där du själv medverkar?

– Jag deltar bland annat i ett seminarium om hur vi skyddar oss mot hoten mot kritisk infrastruktur, som Folk och försvar arrangerar på onsdagen. Frågan har aktualiserats inte minst efter sabotaget mot Nord Stream 2. Kom gärna dit.

Vilken är den viktigaste frågan just nu inom ditt arbetsområde?

– I sommar står beredskapen inför skogsbränder högt på min egen agenda. I ett längre perspektiv är mitt och många andras huvudfokus om dagarna att återuppbygga ett starkt civilt försvar, och fortsätta stödja Ukrainas kamp för rätten till sitt eget land.

Anna Ekström, ordförande Rörelsefolkhögskolorna intresseorganisation, tidigare utbildningsminister (S)

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Vad hoppas du få ut av Almedalsveckan?

– Jag hoppas få lära mig något nytt, få röra mig fritt och klara mig själv! Lyx efter sex stressiga år som statsråd.

Är det något arrangemang du särskilt vill lyfta fram, till exempel där du själv medverkar?

– Den här Almedalsveckan är det nästan bara kyrkliga arrangörer som har bjudit in mig, kanske tack vare mitt engagemang för folkbildningen – kyrkan och frikyrkan är stora och viktiga krafter i studieförbund och folkhögskolor. Så i år blir det kyrkligt från morgon till kväll för mig.

Vilken är den viktigaste frågan just nu?

– Jag skulle säga att skapa sammanhållning och tillit i vårt samhälle. Det behövs om vi ska knäcka gängkriminaliteten, återskapa en skola för alla och säkra jobb och välfärd.

Emma Wiesner (C), Europaparlamentariker

Foto: Centerpartiet
Vad hoppas du få ut av Almedalen?

– Jag hoppas på många givande diskussioner med kreativa lösningar på problem. Jag ser också fram emot att träffa människor, knyta nya kontakter och synliggöra EU:s viktiga arbete här hemma.

Är det något arrangemang du särskilt vill lyfta fram, till exempel där du själv medverkar?

– Jag ser verkligen fram emot att lyssna på Muharrems första Almedalstal! Jag ser också mycket fram emot alla olika typer av samtal där jag får vara med och diskutera allt ifrån hur vi pressar ned utsläppen, ökar tillgången på el, förbättrar djurvälfärden, säkrar framtidens mat och utvecklar det svenska skogsbruket. Jag medverkar i cirka 30 seminarier, det är svårt att välja ett!

Vad är den viktigaste frågan just nu?

– Min första prioritet är alltid klimatet! Utöver det är vi i kritiskt läge för både Europas energiförsörjning och livsmedelsproduktion just i spåren av kriget i Ukraina. Europa kan inte slappna av förrän vi har gjort oss helt oberoende av först den ryska gasen och därefter de fossila bränslena. Samtidigt måste vi stärka konkurrenskraften för jordbruket och se till att vi ökar försörjningstryggheten för våra livsmedel.

Lisa Pelling, chef tankesmedjan Arena idé

Foto: Dagens arena
Vad hoppas du få ut av Almedalen?

– För mig är Almedalsveckan årets mest intensiva kunskapsvecka. Fokus är på att träffa och lyssna på så många engagerade människor som möjligt. Inte minst från fackförbunden. Jag ska medverka på seminarier om allt från förstatligande av vården med Läkarförbundet till hyvling av arbetstider med Handelsanställdas förbund. 

Är det något arrangemang du särskilt vill lyfta fram, till exempel där du själv medverkar?

– I år arrangerar Arena idé Statsvetardagen tillsammans med Statsvetenskapliga förbundet och Timbro. Medverkande från SOM-institutet, Sieps och en rad universitet. Kommer att bli otroligt intressant. 

Vad är den viktigaste frågan just nu?

– Försvaret för demokratin. Vi ger ut en bok, Till demokratins försvar av Anna Ardin och Mattias Irving. Boken beskriver tio auktoritära tekniker som alla demokratikämpar måste känna till. Måsteläsning!

Nämnda personer

Andreas Norlén

Talman
Jur. dr (Linköpings uni., 2004)

Anders Henriksson

Ordförande (S) Sveriges kommuner och regioner

Linda Lindberg

Riksdagsledamot (SD), gruppledare, ordförande SD-kvinnor, ledamot i partistyrelsen
Florist

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00