L höll sig kvar ”tack vare skolpolitiken” – siktar på ministerposter
Skolpolitiken och Johan Pehrson var det som räddade Liberalerna kvar i riksdagen, säger flera L-toppar till Altinget. Partiet räknar med att få ministerposter i en eventuell högerregering, där utbildningsministerposten är en av de som kan bli aktuella.
Rebecka Prahl
Redaktör Altinget Utbildning samt Altinget ArbetsmarknadRedan i sitt Almedalstal satte L-ledaren Johan Pehrson sikte på en utbildningsministerpost i en högerregering, och strax innan valet kunde Expressen rapportera om det interna dokument med planer på att ta över utbildningsdepartementet.
– Är det så att Liberalerna sitter på avgörande mandat kommer man såklart våga pressa, säger ungdomsförbundsordförande Romina Pourmokhtari till Altinget innan det preliminära resultatet presenterats på södagen.
Hur tänker ni kring utbildningsministerposten?
– Är det så att det blir tacksamt för Liberalerna att sätta sig i regeringen och man ser att man kommer kunna bedriva bra politik så tror jag inte det är någon som backar för att ta ansvar för Sverige.
Även partiets utrikespolitiska talesperson Joar Forssell tror på ministerposter i en ny regering, efter att ha tagit del av vallokalsundersökningarna.
– Det förutsätter jag, säger han till Altinget.
– Vi har haft ett svar som väljarna har uppskattat på regeringsfrågan, inte minst inom skola och integration.
På frågan om vad som är anledningen till att Liberalerna lyckas hålla sig kvar i riksdagen är svaret enhälligt bland L-topparna: Johan Pehrson och skolpolitiken.
– Det är tack vare skolpolitiken, menar Forssell.
– Väljare ser att vi faktiskt behövs. Johan Pehrson har gjort ett enormt jobb, säger utbildningspolitiska talespersonen Fredrik Malm.
– Jag tror att vi med Johan Pehrsons tillträde började bli lite mer tydliga i några av våra grundfrågor som handlar om skolan, säger Jan Jönsson, socialborgarråd i Stockholms stad.
Alla vill inte se egna partiet i regeringssamarbete
Samtidigt splittras partiet på nytt i frågan om hur Liberalerna ska förhålla sig till Sverigedemokraterna efter gårdagens preliminära besked att SD blir större än M, och därmed näst största parti.
Enligt Joar Forssell kommer en regeringsförhandling handla om att minimera Sverigedemokraternas inflytande.
– Det kommer att handla om att skydda de frågorna där vi oroar oss för Sverigedemokraternas inflytande, biståndet, kulturfrågor och andra liberala värden.
Lovat agera för en borgerlig regering
Utbildningspolitiska talespersonen Fredrik Malm är oroad över att Sverigedemokraterna ser ut att gå om Moderaterna, men vill inte spekulera i vad det kan innebära för förhandlingarna.
– Jag är inte särskilt förvånad. Socialdemokraterna har bara pratat om Sverigedemokraterna hela valrörelsen så det är inte så konstigt att de växer. Men vi är ett liberalt parti, Sverigedemokraterna ett nationalistiskt parti, så det är klart att det är jättetråkigt att de är så stora som de är, säger han till Altinget.
Samtidigt är en borgerlig regering det enda alternativet för Liberalerna, menar han.
– Om det är så att den rödgröna sidan vinner går vi i opposition. Vi har lovat väljarna att agera för en borgerlig regering.
”Låst fast oss”
EU-parlamentarikern Karin Karlsbro tror att en förklaring till att Liberalerna, liksom M och KD ser ut att backa, kan bero på partiernas förhållningssätt till Sverigedemokraterna.
– Att Sverigedemokraterna har blivit så stora visar att det var ett misstag att släppa in dem i värmen. Det har bara gjort att de vuxit. Från Liberalernas sida har det varit en entydig kommunikation att vi har låst fast oss i regeringssamarbete med Moderaterna, säger hon till Altinget och fortsätter:
– Eftersom Moderaterna har kämpat mot sviktande opinionssiffror och gått mer och mer mot höger och SD har vuxit så kan det vara så att det är vad som skrämt bort liberala väljare.
Går hellre i opposition
En liberal som hellre ser att partiet går i opposition än att förhandla med SD är Barbro Westerholm. Hon är ”förfärad” över Sverigedemokraternas resultat, säger hon till Altinget.
– Jag har läst på om deras politik och deras rötter. Jag vet precis vad som kan hända.
– Jag känner att om vi blir i opposition har vi en frihet att visa vad vår egen politik står för och bygga upp den fyra år framöver. Och så kan vi komma igen i nästa val som parti med bredare socialliberal politik.