Hallå där Ida Alterå – som ska sluta som Cuf-ordförande

HALLÅ DÄR. Ida Alterå valdes till ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund hösten 2019. Men efter bara knappa två år på posten väljer hon att lämna uppdraget på förbundets stämma i maj.

Varför slutar du?

– Jag känner att jag har gjort allt och gett allt i den här rollen. Nu är det dags att göra någonting annat. Jag känner att jag behöver andra perspektiv för att hitta ny energi och då tror jag att det är bättre att någon annan tar över tyglarna helt enkelt. Nästa ordförande behöver tid för att förbereda sig inför valrörelsen 2022. Därför är det inte aktuellt att avgå nästa år.

Du har nyligen hamnat på både Expressens lista "30 mäktigaste under 30 i svensk politik" och DN:s lista “Politiker att hålla koll på 2021”. Är det ett lätt beslut att fatta med tanke på att det går så bra för dig politiskt just nu?

– Det är ett jättesvårt beslut att fatta. Både för att politiken är så viktig, för att jag älskar mitt ungdomsförbund och för att jag gärna vill engagera mig för de värden vi står upp för. Det är klart att det blir ännu svårare när det går bra och man har hittat något som fungerar. Men har man inte den rätta glöden för uppdraget då kommer det i längden inte bli bra för vare sig förbundet eller mig.

Vad är du mest nöjd med under din tid som ordförande?

– Jag är väldigt stolt över hur vi har försvarat de vinster som Centerpartiet fick i januariavtalet. Vi behöver fler frihetsreformer. Där tycker jag vi har spelat en viktig roll i att ligga på för att det man har kommit överens om också ska bli verklighet.

– Jag är också stolt över att vi, i en tid då många pratar om hårda tag och stängda gränser, fortfarande står upp för medmänsklighet, öppenhet, frihet och människors rätt att röra sig fritt i världen och få komma till Sverige.

Vad ska du göra nu?

– Det vet jag inte. Jag tog ut en teknisk kandidat från Lunds tekniska högskola förra året parallellt med mitt uppdrag. Jag vill gärna jobba mer med hållbarhet och kommunikation och göra Sverige till ett lite grönare och friare land eller kanske plugga lite till, men vi får se vart det bär hän härnäst.

Tror du att du kommer göra politisk comeback i framtiden?

– Min plan är att en tid nu bara vara medlem. Vad som händer sen får framtiden utvisa. Det är absolut möjligt att jag någon gång i framtiden känner att det är aktuellt att komma tillbaka i någon mer heltidsroll. Men det får vi se om några sådana möjligheter öppnar sig och om jag då känner att det passar.

Forrige artikel Ny EU-parlamentiker – med många kryss i ryggen Ny EU-parlamentiker – med många kryss i ryggen Næste artikel Ex-kommunalrådet som är Mickos nya högra hand Ex-kommunalrådet som är Mickos nya högra hand