Finansministern: Fler kommer att bli arbetslösa

Inflationsbekämpningen har gett resultat, men arbetslösheten kommer att stiga. Det är finansminister Elisabeth Svantessons budskap när hon presenterar vårändringsbudgeten. Här kan du se sändningen i efterhand.

Elisabeth Svantesson presenterar nyheterna i vårbudgeten.
Elisabeth Svantesson presenterar nyheterna i vårbudgeten.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Axel Hyttnäs Telin

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) inleder pressträffen med att kommentera lågkonjunkturen, som fortfarande står sig.

– Det har inte hänt några större förändringar den sista tiden. Vi har en inflationsbekämpning som har gett resultat.

Regeringens bedömning är att inflationsmålet på 2 procent kommer att nås under 2025. Samtidigt väntas statens sparande inte nå upp till överskottsmålet. Enligt Svantesson beror det på miljarderna till sjukvården och stödet till Ukraina. 

Läs också

Konkurserna ökar och arbetslösheten stiger. Enligt prognosen kommer 40 000 fler vara arbetslösa jämfört med förra året. Finansministern menar att den stigande arbetslösheten beror på att det tar längre tid för arbetslösa att komma tillbaka i jobb.

– Den som kommer in i arbetslöshet tar sig längre tid att ta sig ur det.

I vårändringsbudgeten aviseras dock en neddragning på arbetsmarknadspolitiska insatser med närmare 300 miljoner kronor. Försäkringskassan får samtidigt ett tillskott på 449,4 miljoner kronor.

16,8 miljarder

Budgetutrymmet på 16,8 miljarder kan delas upp i tre områden, säger Svantesson. Det handlar om välfärden, tryggheten och jobben.

Regionerna har ”drabbats stenhårt av inflationen”, säger finansministern. Regionerna får 6 miljarder kronor extra till sjukvården, vilket är den största ekonomiska satsningen i vårändringsbudgeten.

Indexeringar och ett prisbasbelopp kommer leda till en lägre inflation, säger regeringen.

– Det gör att regionerna kommer att ha en mindre tuff situation under nästa år.

Kriminalvården får 1,4 miljarder kronor till utbyggnaden av fängelseplatser.

– Det är en kraftsamling mot den kriminella ekonomin. Det är ett område som den förra regeringen hade ögonen på, men där vi har höjt ambitionsnivån.

Läs också

Se pressträffen i efterhand

Nämnda personer

Elisabeth Svantesson

Finansminister (M), förste vice partiordförande
Ekonomie licentiat (Örebro uni., 2006)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00