Analys av 
Johan Manell

C säger nej till Löfven – här är fyra nya alternativ att pröva

KOMMENTAR. Centerpartiet är missnöjda med resultatet av förhandlingarna och kommer att säga nej till Stefan Löfven. Nu är regeringsfrågan helt öppen (läs: stängd) igen. Här är fyra alternativ som talmannen kan komma att ta ställning till. 

Annie Lööf säger nej till Stefan Löfven. Talmannen börjar nu få slut på alternativ.
Annie Lööf säger nej till Stefan Löfven. Talmannen börjar nu få slut på alternativ.
Johan Manell

Artikeln har uppdaterats efter Stefan Löfvens pressträff klockan 13.30

Annie Lööf har hoppats att Stefan Löfven skulle köpa hennes kravlista men efter dagar av förhandlingar kom i dag beskedet att Centerpartiet kommer att rösta nej till Stefan Löfven i en statsministeromröstning.  

– Tyvärr måste jag konstatera att resultatet inte håller för ett samarbete, säger Annie Lööf på en pressträff och lägger till:  

– Jag är genuint besviken över att Socialdemokraterna inte tog denna historiska chans till samarbete över blockgränsen.  

Svårsmält lista

Hur Socialdemokraternas förslag såg ut i detalj är inte känt men Stefan Löfven sade på en pressträff att de gjort eftergifter.

– Socialdemokraterna har gjort stora konkreta eftergifter på till exempel skatteområdet, arbetsmarknaden och bostadsmarknaden, sade Löfven.

Annie Lööf framhöll dock att kompromissförslagen från S var “allt för vaga skrivningar som inte förpliktigar”. Framför allt just på områdena arbetsmarknad, bostadspolitik och skattepolitik. Det vill säga så gott som hela hennes kravlista. Samtidigt var listan utformad på ett sätt som alla förstod skulle bli extrem svårsmält för Socialdemokraterna.   

Annie Lööf var också irriterad över att S hade med allt från Vänsterpartiets kravlista.  

– Han måste visa att han lämnat det forna för att helhjärtat gå in i det nya, säger hon. 

Stefan Löfven sade dock att han inte har förhandlat med Vänsterpartiet.

Oklar fortsättning

Vad som händer nu är oklart. Talmannen lämnar i dag följande besked om den fortsatta processen:  

– Jag kommer att ge partierna möjlighet att under ett par dagar överväga innebörden av beskedet.  

På ren svenska hade det kunnat stå: “Fattar ni vad ni ställt till med, vad gör vi nu?”. 

I nuläget är det få av partierna som är sugna på ett extra val och det är inte alls säkert att det skulle lösa någonting heller för den delen.

3 x nej från Centern  

Annie Lööf tycker själv att Centerpartiet har agerat konstruktivt och varit beredda att byta position. Nu tycker hon att det “är dags också för andra partier att röra sig från sina fastlåsta positioner”. Ända sedan den här processen började, eller åtminstone sedan C röstade nej till Ulf Kristersson har det givna steget varit att C förr eller senare måste välja sida. Nu är svaret att partiet har bestämt sig för att först rösta bort Löfven, för att sedan rösta nej till Kristersson och sedan Löfven en gång till.  

Fyra alternativ kvar

Stefan Löfven tycks ännu inte gett upp hoppet och han menar att S fortfarande står till förfogande för fortsatta förhandlingar. Om inte den utsträckta handen tas emot av Lööf och om partierna inte vill ha extra val återstår fyra alternativ. 

1) Att Socialdemokraterna anser att regeringsmakten håller på att sippra partiet ur händerna och att de därför går med på ett antal större blocköverskridande reformer för att därefter släppa fram Alliansen eller Alliansen+MP och sedan bida sin tid i opposition inför nästa val. Det är Annie Lööfs favorit, knappast Stefan Löfvens. 

2) Att Moderaterna och Socialdemokraterna kan acceptera att ingen av dem vinner och att det blir en mittenregering. Exempelvis C+L+MP. Det är knappast troligt. 

3) Att S och M tröttnar på de mindre partiernas agerande och gör gemensam sak. Det har partierna hittills sagt att det skulle kunna hända enbart i ett läge då Sverige är i en allvarlig kris. Frågan är om avsaknaden av regering är en tillräckligt allvarlig kris.  

4) Att Ulf Kristersson i en andra vända lyckas med någon form av sin 3-2-1-lösning. Men det ska nog mycket till för att C och L ska gå med på.

Vad som händer återstår att se. Det går i alla fall att konstatera att det är inte lätt att vara talman i Sverige hösten 2018. 

Nämnda personer

Andreas Norlén

Talman
Jur. dr (Linköpings uni., 2004)

Annie Lööf

Tidigare partiledare Centerpartiet, före detta riksdagsledamot och näringsminister
Jur. kand (Lunds uni., 2011)

Stefan Löfven

Styrelseordförande Sipri, styrelseordförande Olof Palmes minnesfond, styrelseledamot Stiftelsen Harald Edelstam
Svetsare (AMU i Kramfors)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00