Debatt

WWF: Vattenbesluten kan inte vänta

DEBATT. Vi noterar med viss förvåning hur LRF:s representant Lennart Nilsson vrider ett uppskjutande av Vattendirektivets åtgärdsförslag till något positivt, utan att ta hänsyn till det faktum att det riskerar att försena arbetet med rent vatten i Sverige avsevärt. Det skriver representanter för Världsnaturfonden, WWF.

<div>Det ligger ingenting positivt i att skjuta upp besluten om åtgärdsprogrammen enligt vattendirektivet. Det skriver Världsnaturfonden WWF –&nbsp;Håkan Wirtén, generalsekreterare, Lennart Gladh, expert Östersjön och&nbsp;Jan Wärnbäck, sakkunnig i jordbruksfrågor &nbsp;– i en slutreplik till LRF i debatten om vattendirektivet.</div>
Det ligger ingenting positivt i att skjuta upp besluten om åtgärdsprogrammen enligt vattendirektivet. Det skriver Världsnaturfonden WWF – Håkan Wirtén, generalsekreterare, Lennart Gladh, expert Östersjön och Jan Wärnbäck, sakkunnig i jordbruksfrågor  – i en slutreplik till LRF i debatten om vattendirektivet.
Foto: Foto: WWF
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Håkan Wirtén, generalsekreterare , Jan Wärnbäck, sakkunnig i jordbruksfrågor, Lennart Gladh, expert Östersjön

Världsnaturfonden WWF

Att åtgärdsförslagen nu börjar bli skarpa borde inte komma som en överraskning för någon då Sverige redan har tillämpat direktivet i sex år. Dessutom har ett av de mest omfattande samråden som en statlig myndighet genomfört skett under det gångna året. Detta samråd har lett till en mängd anpassningar baserat på inkomna synpunkter. Inte nog med det, processen är helt öppen och alla dokument finns tillgängliga på nätet för den som är intresserad. Vi hoppas på att den fortsatta processen fortsätter i samma anda.

Ramdirektivets åtgärdsprogram är unikt i att det lyfter fram värdet av fungerande ekosystem men också för att konkreta tidssatta åtgärdsförslag tas fram för att åstadkomma resultat. De åtgärder som tas fram är inte juridiskt bindande och kan inte riktas mot enskilda markägare så som lantbrukare eller vattenkraftbolag. Däremot ställs krav på statliga myndigheter och kommuner vilka konkret skall utföra åtgärderna.

Risker med otydligt regeringsbeslut

Vattenmyndigheterna har visat vad det skulle kosta för att nå de resultat direktivet avser. Hur finansieringen av åtgärderna skall ske måste kunna utredas utan att hela processen bromsas upp. Effekterna av ett otydligt regeringsbeslut utan tidsplan riskerar däremot att leda till att vattenarbetet i Sverige bromsas upp än mer. Ett sådant utfall vore också i högsta grad ett hot även mot det generationsmål som LRF säger sig vurma för.

Vad gäller frågan om Östersjöns internbelastning så finns en tydlig tendens att ställa det mot åtgärder för att ytterligare minska belastningen från jordbruket. Det finns många lantbrukare som gör mycket för att minska sitt bidrag till övergödningen av Östersjön och WWF har under många år lyft fram några när vi utser årets Östersjöbonde. Oavsett är det självklart att belastningen från jordbruk måste minska liksom det är självklart att enskilda avlopp och kryssningsfartygens utsläpp måste åtgärdas.

Finns inte tid för att vänta

WWF är inte emot ett lönsamt jordbruk, men miljöpåverkan måste minska jämfört med i dag och det finns många lantbrukare som är goda exempel på hur det kan gå till. Vi hoppas regeringen också visar sitt engagemang i frågan om ramdirektivet för vatten och Östersjön genom att se till att åtgärdsprogrammet antas snarast möjligt – vi har inte tid att vänta.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten om EU:s vattendirektiv och besluten om åtgärdsprogrammen

Dags för nya och effektivare tag inom vattenarbetet
WWF skrev i förra veckan en artikel där de uttryckte sin oro för vattenarbetet och dess påverkan på Östersjön, utöver det manade de till politiken att samla sig. LRF stämmer in i uppmaningen att politiken behöver samla sig.

Vattendirektivet – en möjlighet att rädda Östersjön
Sverige har en unik möjlighet att åter ta på sig ledartröjan i arbetet för Östersjön, men för detta krävs både vilja och politiskt ledarskap – ända upp på statsministernivå, enligt Världsnaturfonden WWF.

 

Debattera på Altinget Miljö&Energi? Kontakta Johanna Alskog [email protected].

Altinget Miljö&Energi är på plats 23 över 100 opinionsbildare inom hållbarhet med högst engagemang och trovärdighet i sociala medier, enligt Whisprgroups rankning.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00