EU-miljarder till Hybrit och bio-ccs i Stockholm

Av totalt 1,1 miljarder euro i potten från fonden som delar ut intäkter från utsläppshandeln går 143 miljoner euro till vätgasproducerat svenskt stål och 180 miljoner euro till en anläggning i Stockholm som är tänkt att fånga in 800 000 ton biogen koldioxid varje år.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Jacob Hederos

Som två av sju projekt som tagits ut i den första uttagningsprocessen för större industriprojekt från nya EU:s innovationsfond blev det i dag officiellt kommunicerat hur mycket de olika mottagarna får. Beslutet togs och undertecknades dock redan den 10 mars.

– Vi vill tacka EU:s innovationsfond för deras stöd och förtroende för Hybrit-initiativet, sa Martin Pei, Teknisk direktör på SSAB i ett uttalande.

För Hybrits del fördelas miljonerna i tre delar, enligt ett pressmeddelande. Dels 108 miljoner euro till en demonstration av direktreduktionsprocessen med vätgas inklusive fossilfri vätgasproduktion hos Hybrit i Gällivare. Dels 30 miljoner euro för demonstration av elektrisk smältning av vätgasreducerat järn hos SSAB i Oxelösund. Slutligen går 5 miljoner euro till demonstration av fossilfri produktion hos LKAB av DR-pellets för direktreduktionsprocessen.

– Grönt stål är framtiden, och den framtiden är redan här, säger Frans Timmermans, EU:s "klimat-tsar" som besökt Sverige de senaste dagarna.

En av tre ben

För Stockholm Exergis del fungerar de 180 miljonerna som en del i finansieringen av utbygganden av den planerade anläggningen. De två andra delarna i finansieringen är dels det svenska statliga stödet genom en så kallad omvänd auktion som planeras att fastställas under 2022, samt intäkter från försäljning av så kallade Carbon Removal Certificates (CRC) på en frivilligmarknad för negativa utsläpp.

– Vi arbetar intensivt med finansieringen av projektet och har flera dialoger igång med företag som är intresserade av att köpa CRC, för att neutralisera sina kvarvarande utsläpp och bli ”net-zero”. Vårt mål är att i god tid före vårt slutliga investeringsbeslut kunna ingå i avtal med potentiella köpare, säger Anders Egelrud, vd för Stockholm exergi i ett pressmeddelande.

Hett villebråd i pågående reform

Innovationsfonden är efterföljaren till det tidigare NER 300-programmet, och finansieras av en andel av de intäktsvinster som görs i utsläppshandeln.

Som en del av den nu pågående översynen av utsläppshandeln, diskuteras det bland annat att innovationsfonden ska utvidgas i flera led. Ett av förslagen som drivs av bland andra den liberala gruppen i EU-parlamentet, är att fonden ska ta över delar av intäkterna som i dag är vikta till moderniseringsfonden. Ett annat är att syftet med fonden ska utvidgas till att inte bara gå till innovationsprojekt, mot bakgrund av att svara upp mot den "exportsrabatts"-debatt som diskuteras inom klimattullslagstiftningen. 

Läs också

Nämnda personer

Anders Egelrud

Vd Stockholm Exergi

Martin Pei

Teknisk direktör, SSAB.
tekn. dr (Kungliga tekniska högskolan 1994)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00