Debatt

Staten måste stötta kommuner som ökar klimatarbetet

DEBATT. För att Örebro och andra kommuner ska kunna öka takten i omställningsarbetet ytterligare behövs förändringar av skattesystem och ekonomiska styrmedel från staten samt långsiktiga spelregler. Det skriver kommunalrådet Lennart Bondeson (KD).

Lennart Bondesson (KD)
Lennart Bondesson (KD)
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Lennart Bondeson (KD)
kommunalråd, politiskt ansvarig för näringsliv och miljöfrågor, Örebro kommun

Kommunerna är nyckelspelare i Sveriges klimatarbete och förebild genom stöd till näringsliv, civila samhället och medborgare för en omställning till ett hållbart samhälle.

Örebro kommun har ett mycket ambitiöst klimatarbete med tydlig omställning steg för steg som har gått snabbare än väntat, och därför sätter vi nu målet att kommunkoncernen ska bli klimatneutral till 2030 och hela kommunen fossilfri 2050. De senaste årens arbete har särskilt kännetecknats av nya områden som gröna obligationer, fossilfria kapitalplaceringar, arbete med smartare mat samt opinionsarbete för hållbar konsumtion.

Med den ambitiösa målsättningen krävs tydligare stöd och styrning från staten med långsiktiga spelregler.

Ändra regler för solel, biogas och byggande

Regering och riksdag måste förenkla och underlätta klimatarbetet för aktuella frågor som berör regler för elproduktion av solceller och skapa långsiktighet och förutsägbarhet när det gäller skatteregler för biogasproduktion.

Det är högst angeläget med långsiktiga spelregler för att säkra förnybara bränslens framtid, där det i dag råder stor osäkerhet med koldioxidskatt för biogasbränslen.

Riksdagens beslut 2014 om förbud mot hårdare energikrav vid miljöanpassat och hållbart byggande där många kommuner i dag är föregångare måste förändras. Förbudet mot särkrav måste snarast ersättas av en modell med samordnade standardiserade krav men där man kan välja höga energikrav.

Fossilfria pensionspengar

Örebro var först av kommunerna att i hållbarhetsarbete också ta med den finansiella sidan. Inför upphandlingen av kommunens pensionskapital på cirka 3,6 miljarder beslutades om en fossilfri placeringspolicy. 

Placeringar får inte ske inom fossil energi i företag som arbetar med olja eller gas. Därför kunde fossila kapitalplaceringar drastiskt minskas för att under 2016 nästan helt försvinna. Staten måste göra på samma sätt med sitt kapital i AP-fonderna.

2014 lanserades gröna obligationer för 750 miljoner kronor, som ska investeras i vindkraft, solel, passivhus, renovering av skolor. Finansmarknaden visade stort intresse genom att erbjudit fossilfria värdepapper samt gröna obligationer. Genom hållbara placeringar av kommunens kapital kan företagen medverka till att Örebro kommun ökar måluppfyllelsen inom vårt miljöprogram.

Upphandlingsinstrumentet är helt avgörande för nå en mera hållbar utveckling på alla områden - genom att ställa sociala, etiska och miljömässiga krav främjas en hållbar marknad och omställning för nya innovationer.

Kommunen utmanar Örebroarna

En av de stora utmaningarna gäller hållbar konsumtion eftersom 3,6 jordklot skulle förbrukas om alla på vårt jordklot skulle leva som vi gör i Sverige.

Örebro kommun arbetar med ”klimatsmart vardag”, där medborgarna uppmuntras att tänka i nya banor genom en ny utmaning varje månad. Det kan handla om att cykla på vintern, laga vegetarisk mat, testa bilpool, hitta energitjuvarna med mera. Men staten måste ge stöd och styrmedel som främjar hållbar konsumtion.

Staten behöver också överväga styrmedel för att minska växthusgaser inom livsmedelssektorn.

Vi vill som offentlig aktör vara en förebild att ställa om långsiktigt, att styra genom hållbara upphandlingar, ge utmaningar till medborgarna och genom ett nära samarbete med näringslivet, inte minst när det gäller energieffektiviseringar.

För att öka takten i omställningsarbetet är kommunerna beroende av förändrade skattesystem och ekonomiska styrmedel från staten samt långsiktiga styrmedel.

Dokumentation

Debattserie om kommunerna och klimatpolitiken
Kommunerna är en avgörande pusselbit för att riksdagspartiernas nya klimatöverenskommelse ska uppnås. Altinget Miljö&Energi låter ett antal kommunalråd lyfta fram vad de förväntar sig av regeringen, riksdagen och Miljömålsberedningen.

Läs tidigare debattartiklar

Luhr: "Förenkla för kommunerna att öka klimatarbetet"

Nya regler som underlättar för bilpooler, ändrade regler för miljözoner för trafik och regeländringar som bättre gynnar solelsproduktion. Det är beslut från regering och riksdag som skulle underlätta Stockholms stad att öka klimatarbetet ytterligare, skriver miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP).

Nilsson: "Transportplanen måste utgå från klimatmålen"
Regering och riksdag måste se till att Trafikverkets planering utgår från klimatmålen. Och det måste ske nu när Trafikverket ska arbeta fram den nationella transportplanen för 2018-2029, skriver Torbjörn Nilsson (MP), miljönämndsordförande i Karlstad kommun.

Winberg: "Vi måste satsa på hållbara transporter"
Staten bör vara en föregångare och visa vägen för både kommuner och regioner i omställningen av transportsektorn. Det skriver Fredrik Winberg (S), ordförande i Klimatberedningen i Kristianstad kommun, och påminner om Sveriges goda förutsättningar för att fasa ut de fossila bränslena.

Gardfjell: "Lagstifta om krav på kommunalt klimatarbete"
Det bör bli lagkrav att varje kommun bedriver ett systematiskt arbete för att minska utsläppen av växthusgaser. Samtidigt krävs att staten tar sitt ansvar för finansiering och samordning, skriver Maria Gardfjell, (MP), kommunalråd i Uppsala och sakkunnig i Miljömålsberedningen.

Kommunpolitiker? Vill du delta i debatten? Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson [email protected]



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00