Debatt

Slutreplik Jenny Wik Karlsson: "Obefogad rädsla hos gruvbranschen"

DEBATT SLUTREPLIK: Rädslan hos SveMin och gruvbranschen att ge samebyarna ökat inflytande över nya etableringar är obefogad. Det skriver Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist vid Svenska samernas riksförbund.

Foto: SSR
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av Jenny Wik-Karlsson

förbundsjurist vid Svenska samernas riksförbund

Att ge samebyarna vetorätt vore destruktivt skriver SveMins VD Per Ahl i en replik på min tidigare publicerade debattartikel.

SveMin efterlyser kunskapsutbyten och fler möten mellan parterna för att på så sätt komma framåt i processen. Svenska samernas riksförbund (SSR) kan förvisso hålla med SveMin att kunskapshöjande insatser är viktiga. Inte minst finns ett stort behov för mineralbranschen att lära sig mer om renskötselns förutsättningar. SSR har heller inget emot ytterligare möten mellan berörda parter. Men för att dessa möten skall vara givande för bägge parter så krävs att parterna är jämbördiga och har samma möjligheter till inflytande, vilket inte är fallet idag.

Obefogad rädsla

Jag har svårt att förstå SveMins inställning att rätten att säga båda ja och nej till etableringar som påtagligt förvårar för renskötseln är destruktivt. Snarare ser jag att detta vore att ta ett första steg mot en jämlik process på lika villkor där framtida möten kan bli konstruktiva för bägge parter.

SveMins reaktion kan inte tolkas som annat än att det finns en obefogad rädsla för att ge landets samebyar större inflytande. Minerallagstiftningen tar sin utgångspunkt i att exploatering ska ske, däri ligger en del av problematiken. Den säkerställer inte det skydd som urfolk tillerkänts vad gäller skydd för traditionella näringar. Därav efterlyser SSR en förändring i dagens system.

Handlar inte om vetorätt

Avslutningsvis skall tilläggas att rätten att säga ja eller nej inte är en självständig vetorätt, utan tvärtom bygger på att dialog skall ske mellan aktörerna. Skillnaden är dock gentemot dagens system att i de fall ett eventuellt intrång påtagligt skulle försvåra renskötselns utövande så har berörd sameby rätt att säga nej.

Dokumentation

Debatt om samebyarna och gruvnäringen

Läs debattartikeln av Jenny Wik Karlsson, Svenska Samernas Riksförbunds förbundsjurist här:

"Ge samebyarna rätt att stoppa gruvor"

Det behövs inte fler satsningar på samråd och kommunikation mellan gruvindustrin och samebyarna. När lagen ändras så att samebyarna få en reell rätt att säga nej till gruvprojekt – då kommer vi också att börja kunna säga ja, skriver Jenny Wik Karlsson, vid Svenska Samernas Riksförbund.

Läs replik från Per Ahl, vd för SveMin här:

Vetorätt mot gruvprojekt vore olyckligt

Att ge samebyarna vetorätt mot gruvprojekt är ett destruktivt förslag. Det skriver Per Ahl, vd för SveMin, branschföreningen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige, i en replik till Jenny Wik Karlsson, Svenska Samernas Riksförbund



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00