Debatt

Per Ahl: Vetorätt mot gruvprojekt vore olyckligt

DEBATT REPLIK. Att ge samebyarna vetorätt mot gruvprojekt är ett destruktivt förslag. Det skriver Per Ahl, vd för SveMin, branschföreningen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige, i en replik till Jenny Wik Karlsson, Svenska Samernas Riksförbund

Per Ahl, vd för SveMin, vill se fler satsningar på dialog mellan samebyar och gruvnäring.
Per Ahl, vd för SveMin, vill se fler satsningar på dialog mellan samebyar och gruvnäring.Foto: SveMin
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Per Ahl

VD för SveMin, branschföreningen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige

Den svenska gruvnäringen tror, till skillnad från Jenny Wik Karlsson, att det behövs fler satsningar på dialog mellan samebyar och gruvnäring. Erfarenheter visar tydligt att med ökad kunskap kommer också ett ökat – ömsesidigt – förtroende.

Överallt är tillgång till metaller och mineral grundläggande för utveckling av moderna samhällen. Sverige har mycket bra förutsättningar och vår roll är viktig eftersom det inom EU finns beslut att öka självförsörjningsgraden av råvaror så mycket som möjligt. Vi behöver utveckla såväl gruvor som arbeta med återvinning.

Ödmjuka inför rennäringens problem

Fakta
Ge dig in i debatten!
E-posta ditt inlägg till: [email protected]

För oss som ofta har våra verksamheter utanför storstadsområden kommer ett extra ansvar. Men precis som Jenny Wik Karlsson skriver är frågan i praktiken många gånger komplex. Vi är ödmjuka inför de kumulativa effekter som påverkar den moderna rennäringen med sina månghundraåriga rötter. Det är nät av infrastruktur, det är samhällen, det är vindkraftsanläggningar, vattenkraft – och så gruvor på det. Men exemplen är många där våra näringar – med vitt skilda förutsättningar – lyckats skapa hållbara lösningar där vi drar nytta av varandra.

En stor del av gruvföretagen finns i norra Norrland. I samhällen som inte hade funnits eller varit för små om inte industriell verksamhet etablerat sig med arbetstillfällen och som möjliggjort den service som vi lätt tar för given. Alla näringar behövs för att skapa starka och levande samhällen med skolor, affärer, sjukvård och ett mångkulturellt föreningsliv.

Förslag om vetorätt destruktivt

Införandet av vetorätt, som Jenny Wik Karlsson föreslår, vore mycket olyckligt. Det skulle göra en fortsatt dialog meningslös och vore därmed direkt destruktivt. Vi vill skapa ett modernt, ansvarstagande näringsliv där entreprenörskap utvecklas inom alla områden.

Vi tror på dialog. Vi tror på fler, inte färre, möten mellan människor. Vi tror att ökad kännedom om varandra är vägen till framgång. Utan kunskap – ingen utveckling.

Dokumentation

Debatt om samebyarna och gruvnäringen

Läs debattartikeln av Jenny Wik Karlsson, Svenska Samernas Riksförbunds förbundsjurist här:

"Ge samebyarna rätt att stoppa gruvor"

Det behövs inte fler satsningar på samråd och kommunikation mellan gruvindustrin och samebyarna. När lagen ändras så att samebyarna få en reell rätt att säga nej till gruvprojekt – då kommer vi också att börja kunna säga ja, skriver Jenny Wik Karlsson, vid Svenska Samernas Riksförbund.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00