Plastbranschen vill inte fylla EU:s kassakista

LÅNGTIDSBUDGETEN. Statscheferna misslyckades med att enas om EU:s långtidsbudget, men förslaget om att stärka EU-kassan med en plastavgift tycks ha vunnit mark i förhandlingarna. Statsminister Stefan Löfven är försiktigt positiv till idén, men den europeiska plastbranschen rasar.

Som Altinget rapporterade inför förra veckans EU-toppmöte fanns fortsatt två nya tilltag kvar på bordet i den långtidsbudget som statscheferna skulle försöka mangla fram en kompromiss om i Bryssel under helgen.

Och även om det var få stora framsteg att peka ut när mötet avslutades på fredagskvällen, fanns det några detaljer som klarnade: Det ser inte ut att bli stora delar av utsläppshandelns inkomster som kommer att fylla EU:s skattkista. I alla fall om Tysklands förbundskansler Angela Merkel får bestämma.

– Merkel vill inte ha den, det är en orsak så stor som någon, sa en senior diplomat.

Istället var det bara ett nytt ”eget budgetmedel” som las fram i den ”skiss” som EU-kommissionen föreslog strax innan mötet avslutades. Men vad är det då för tilltag som nu ser ut att överleva?

Den beskrivs dels som en beräkningsmetod som leder till en rabatt på EU-avgiften för miljöförkämparna, dels som en bebis till EU-parlamentet. Men den beskrivs också som den första EU-skatten, en skatt som kan komma att slå ut den europeiska plastindustrin. Orsaken till förvirringen är kanske enkel: Inget är egentligen klart ännu.

Login