Nästan hälften av industrins klimatstöd går till Hybrit

STATLIGT STÖD. Av Industriklivets 1,4 miljarder kronor har nästan 660 miljoner gått till stål utan kol-projektet Hybrit. Men enligt Energimyndigheten handlar det inte om någon gräddfil för Vattenfalls, LKAB:s och SSAB:s gemensamma satsning.

Den statliga klimatsatsningen för att få ner processindustrins utsläpp – Industriklivet – omfattar totalt 1,4 miljarder kronor sedan år 2018. Under samma period har SSAB:s, LKAB:s och Vattenfalls högriskprojekt för att utveckla fossilfri ståltillverkning beviljats drygt 657 miljoner kronor. Det visar en sammanställning som Altinget begärt från Energimyndigheten.

Men att Hybrit-projektet fått närapå halva summan beror inte på att de tre stora bolagen, varav Vattenfall och LKAB är helstatliga och där LKAB är andra största aktieägaren i SSAB, skulle ha någon gräddfil till Industriklivets pengar.

– Det är det ju inte. Det som vi tittar på är potentialen. Ju större potential till minskade utsläpp, desto troligare att man får stöd. Sen spelar det ingen roll om man heter SSAB eller Lille Skutts aktiebolag, säger Anna Thorsell på Energimyndigheten till Altinget.

Login