Debatt

Miljöpartiet: Nu monterar regeringen ned vår progressiva miljö- och klimatpolitik

Regeringen vill ta bort klimatmål inom flera områden och backa in i framtiden. Det skapar inte en god grund för innovation och entreprenörskap. Det skriver Janine Alm Ericson (MP) och Magnus P. Wåhlin (MP).

Det finns nya och innovativa sätt att lösa kriserna för klimatet och den biologiska mångfalden, skriver debattörerna.
Det finns nya och innovativa sätt att lösa kriserna för klimatet och den biologiska mångfalden, skriver debattörerna.Foto: TT/Henrik Montgomery/Miljöpartiet
Janine Alm Ericson
Magnus P Wåhlin
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Det finns inte längre någon tvekan om huruvida Sverige behöver ställa om samhället för att klara klimatkrisen och krisen för den biologiska mångfalden. Frågan är heller inte när detta ska ske, det enkla svaret är att det måste ske nu. Ska vi klara nära nollutsläpp till 2035 finns ingen tid att förlora.

Staten måste ta ansvar

Svenskt näringsliv är starkt, med mycket kapital och med en stor vilja till innovation och gröna lösningar. Vi är övertygade om att många svenska företag vill vara en stor del av lösningen. Då måste staten vara med på arenan och se till att entreprenörer och innovatörer vågar satsa på omställningen. Gör vi det rätt kan svenska företag få en ännu större roll att spela på en global marknad. Omställningen är en enorm möjlighet och nya jobb, innovationer och exportmöjligheter kommer att följa i dess spår.

Miljöpartiet de gröna har under lång tid arbetat under parollen ”Modernisera Sverige”. Med det menar vi att det finns nya och innovativa sätt att lösa kriserna för klimatet och den biologiska mångfalden. Vi driver en politik för att frigöra all den kraft som finns inom näringslivet, civilsamhället och hos enskilda invånare. Att skapa möjligheter för snabba förändringar är en av politikens viktigaste uppgifter. Forskning och fakta är grunden i vår politik. Vi söker svar i den samlade forskningen för att förstå hur stora utsläppsminskningar som krävs, samt vilka politiska reformer som behövs för att åstadkomma sådana minskningar.

Den satsning på 100 miljarder per år under minst tio år som Miljöpartiet har föreslagit syftar till att ge dessa möjligheter på ett stabilt och långsiktigt sätt. Näringslivet säger ofta att det behövs långsiktiga spelregler för att de ska kunna ha modet att satsa. Då behöver ryckigheten mellan mandatperioderna jämnas ut. 

Läs också

Regeringen backar in i framtiden

För Miljöpartiet var klimatlagen som ingår i det klimatpolitiska ramverket ett sätt att tydliggöra riktningen för lång tid framåt. Tyvärr verkar nuvarande regering inte alls ställa upp på den bilden. I stället vill regeringen ta bort klimatmål inom flera områden och backa in i framtiden. Det skapar inte en god grund för innovation och entreprenörskap.

Det stora kapital som finns ska användas klokt. Vi behöver kraftfulla kreditgarantier för gröna investeringar samt reglera hur pensionsfonderna och övriga finansmarknaden investerar. Det måste bli ett slut på investeringar i fossil energi och teknik. Miljöpartiet vill främja en grön omställning av industrier och hela branscher.

Gör vi det rätt kan svenska företag få en ännu större roll att spela på en global marknad.

Vi vill satsa på fler utbildningar som säkrar kompetensbehoven för klimatomställningen. Vi vill även satsa på miljöexport genom att ge medel till forskning, innovationer och gröna krediter till startups, företag och branscher i framkant av klimatarbetet. Det finns stor potential i omställningen av industriprocesser, transporter och energisektorn. Miljöpartiet vill satsa på forskning och ta fram färdplaner för omställning till en cirkulär ekonomi över hela landet, som gynnar näringsverksamhet och framväxt av arbetstillfällen.

Ge näringslivet incitament

För att företag ska våga investera i förnybar energi krävs också förenklade och kortade tillståndsprövningar. Vi kan inte hålla företagen i limbo eller tvinga dem att lägga stora resurser i projekt som sedan bromsas. Självklart ska miljö- och hållbarhetskraven vara höga för tillstånden även fortsättningsvis men processen behöver bli snabbare och mer transparent.

Det behövs både tydliga incitament och tuffare regleringar från politiken så att vi skapar långsiktiga spelregler och tydliga mål vilket leder till ökad trygghet att göra de investeringar som krävs. Sveriges nuvarande regering har överhuvudtaget inte förstått detta utan monterar nu i rask takt ned den progressiva miljö- och klimatpolitik som Miljöpartiet drivit fram i tidigare regeringar.

Klimatfrågan är inte något vi löser i framtiden. Det är här och nu åtgärder måste sättas in. Utan ett grönt näringsliv kommer omställningen inte att kunna ske i tid.

15 förslag

Miljöpartiet vill:

  • Satsa 100 miljarder om året i minst tio år för att investera i omställningen.
  • Ta fram en nationell koldioxidbudget för att det ska bli tydligt hur snabbt vi måste få ner utsläppen samt tydliggöra målsättningen så att hela samhället kan samverka för att nå målen i Parisavtalet.
  • Införa en omställningslag för alla fossila verksamheter i syfte att helt fasa ut kol, olja och fossilgas.
  • Genomföra en kraftfull energieffektivisering genom bland annat strikt lagstiftning, så kallad kvotplikt.
  • Bygga ut den förnybara energiproduktionen genom att bland annat stimulera utbyggnaden av havsbaserad vindkraft och produktion av el och värme från solenergi. Öka det lokala engagemanget för omställningen genom att föra tillbaka fastighetsskatt och låta närboende bli delägare i ny elproduktion.
  • Genomföra en massiv satsning för utbildning och fortbildning för att möta behovet av kompetensförsörjning inom industrin och påskynda en omställning av arbetsmarknaden. Främja social hållbarhet och jobb för unga. Denna satsning bör utformas som en arbetsmarknadspolitisk åtgärd inom vuxenutbildningen, KY-utbildningar samt gymnasieskolan och högskolan.
  • Etablera en grön investeringsbank för klimatvänliga, resurseffektiva och hållbara investeringar med goda lånevillkor. Driv på för att ställa om den nordiska investeringsbanken och dess systerorganisationer i samma riktning.
  • Inrätta en innovationshub för cirkulära affärs- och finansieringsmodeller. Det behövs också nya standarder och mått som är anpassade efter en cirkulär ekonomi.
  • Ta fram ett nationellt mål, lagkrav och andra styrmedel för att minska resursförbrukningen till inom planetens gränser. Arbetet med att främja återvinning och återanvändning av metaller, plast, textil, byggmaterial och andra materialströmmar med stor miljöpåverkan måste intensifieras.
  • Satsa på forskning och ta fram färdplaner för omställning till en cirkulär ekonomi över hela landet, som gynnar näringsverksamhet och framväxt av arbetstillfällen.
  • Utveckla Almis uppdrag att fortsätta ge stöd till de mindre företagens omställning.
  • Att Klimatklivet ska stärkas och utvecklas för att möjliggöra mer storskaliga investeringar. Stödet bidrar till minskad klimatpåverkan genom bland annat investeringar i energieffektivisering och utbyggnad av laddinfrastruktur.
  • Ta bort handelshinder för cirkulära tjänster och varor och främja grön export.
  • Införa en energieffektiviseringsfond för industrin, där företag kan ansöka om stöd för energieffektivisering. Fonden kan finansieras genom kvotplikt eller genom avgift.
  • Halvera tiden för byggande av elnät och förkorta byggtiden av stamnät med minst två år genom regelförändringar och bättre samordning. Kraftfulla investeringar i ny nätkapacitet behövs. Förbindelsen i nordsydlig riktning måste stärkas. 
Läs också

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00