Debatt

EU bakbinder sina jordbrukare med meningslösa miljöreformer

Ta bort alla onödiga regler, skatter och märkliga påhitt som skapades under åren då vi levde i förvissningen att maten alltid skulle finnas på hyllan i affären och elen för en spottstyver i uttaget. Det skriver Folke Pleijert, lantbrukare och riksdagskandidat (KD), Kalmar län.  

”Det måste vara möjligt att bedriva jordbruk med lönsamhet som skapar förutsättningar för investeringar och framtidstro”.
”Det måste vara möjligt att bedriva jordbruk med lönsamhet som skapar förutsättningar för investeringar och framtidstro”. Foto: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Efter andra världskriget spenderade en svensk familj 45 procent av sin inkomst på livsmedel, 2020 var den siffran nere i 12 procent. Att det här varit möjligt kan vi tacka en mer och mer effektiviserad odling och produktion världen över för.

Högpresterande lantbruk har slagits ut

Sverige har också effektiviserat hårt och mycket, men här har också relativt högpresterande lantbruk slagits ut och offrats i en alltmer hysterisk jakt på en helig graal i form av välmenande miljöreformer, strängare regler, ofantlig byråkrati och en ständig nedprioritering av vår primärproduktion. Nu har vi till sist hamnat i det läge det länge talats om och varnats för – ett krig i vårt närområde med konsekvenser, som det ännu är alldeles för tidigt att kunna överblicka.

I stället för ett nytt Utopia har vi fått ett Europa som är beroende av rysk olja och gas.

Detta tillsammans med redan tidigare skenande priser på energi, insatsvaror och transporter har skapat en perfekt storm som kommer lyfta våra livsmedelspriser på ett snabbt och brutalt sätt. Det här kommer inte att vålla större olägenheter för medelsvensken än att det kanske blir lite kortare semesterresa och en aning större omtanke om vad vi stoppar i matkorgen. De stigande livsmedelspriserna kommer dock att bli högst kännbara för många invånare i vårt land, inte minst äldre med låg pension.

Men vi måste också lyfta blicken. Vad innebär de skenande livsmedelspriserna för alla människor i världen som redan i dag balanserar på gränsen till sin försörjning? Vad händer när hundratals miljoner människor världen runt går från att vara hungriga till att svälta?

”En fullständigt tanklös politik”

Hur har vi hamnat här? Det har länge drivits en fullständigt tanklös politik i hela Västeuropa utan en tanke på vad varje människa först och främst behöver – mat, husrum och trygghet. Detta har offrats i ett försök att trumfa varandra kring vem som är ädlast och har de renaste motiven att visa upp.

I stället för ett nytt Utopia har vi fått ett Europa som är beroende av rysk olja och gas, som bakbinder sina jordbrukare med meningslösa miljöreformer, stoppar möjligheter till en modern växtförädling och som gör allt för att försvåra användandet av det miljövänligaste byggnadsmaterial vi har – vår skog.

Det är för sent att vara efterklok men det är dags att även i den här krisen tänka långsiktigt, vi måste ge tillbaka möjligheten till våra gröna näringar att försörja oss igen. Det måste vara möjligt att bedriva jordbruk med lönsamhet som skapar förutsättningar för investeringar och framtidstro.

Ta bort onödiga regler

Priset på diesel måste ner ordentligt. Ta bort alla onödiga regler, skatter och märkliga påhitt som skapats under åren då vi levde i förvissningen att maten alltid skulle finnas på hyllan i affären och elen finnas för en spottstyver i uttaget. Då har vi möjligheten att vara redo nästa gång världen drabbas av galningars nycker. 

Att tänka fritt är stort, att tänka rätt är större – men att tänka om och göra rätt är det största.


E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget