Debatt om kommunerna och klimatpolitiken

KLIMATDEBATT. Kommunerna är en avgörande pusselbit för att riksdagspartiernas nya klimatöverenskommelse ska uppnås. Altinget Miljö&Energi låter ett antal kommunalråd lyfta fram vad de förväntar sig av regeringen, riksdagen och Miljömålsberedningen.

Johanna Alskog

När Sverige ska nå de nya klimatmålen som de sju riksdagspartierna har kommit överens om gäller det att kommunerna är med på båten. När överenskommelsen offentliggjordes i februari betonade Miljömålsberedningens ordförande Anders Wijkman också kommunernas viktiga roll i klimatarbetet. Han sade även att kommunernas rådighet och skyldigheter kommer att hamna under lupp när beredningen under vårens arbete ska komma fram till hur klimatmålen ska uppnås, det vill säga föreslå styrmedel, åtgärder och strategier för framtidens klimatarbete.

Vad vill kommunerna?

Men vad förväntar sig kommunerna från regeringen, riksdagen och Miljömålsberedningen? Altinget Miljö&Energi Debatt har nu bjudit in ett antal kommunpolitiker att lyfta fram vilka åtgärder, beslut och förslag som står på deras önskelista - för att underlätta det kommunala klimatarbetet eller för andra delar av klimatpolitiken.

Först ut är Torbjörn Nilsson (MP) ordförande för miljönämnden i Karlstad kommun som skriver att regering och riksdag måste försäkra sig om att den nya nationella transportplanen för Sverige utgår från klimatmålen. Läs Torbjörn Nilssons debattartikel:

"Transportplanen måste utgå från klimatmålen"

Dokumentation

Transportplanen måste utgå från klimatmålen

Regering och riksdag måste se till att Trafikverkets planering utgår från klimatmålen. Och det måste ske nu när Trafikverket ska arbeta fram den nationella transportplanen för 2018-2029, skriver Torbjörn Nilsson (MP), miljönämndsordförande i Karlstad kommun.

Delta i debatten på Altinget Miljö&Energi? Kontakta Johanna Alskog, [email protected]



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00