Damberg: Flygplats och flygskatt går hand i hand

KLIMAT. Regeringen ser till att sjösätta både en ny flygplats och en ny flygskatt. Men det finns ingen klimatmotsättning i detta, enligt näringsminister Mikael Damberg (S) som just invigt bygget av Sälens flygplats.

Foto: Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Johanna Alskog

På tisdagen var näringsminister Mikael Damberg med och invigde bygget av den nya flygplatsen i Sälen – Scandinavian Mountains Airport. En flygplatsbygge som regeringen möjliggjort genom att skjuta till en kvarts miljard kronor.

LÄS OCKSÅ: Regeringen kan glädjas åt både flygplats och flygskatt

Mikael Damberg ser det som en viktig satsning för Dalarnas, och även Norges, turism.

– Det här är viktigt för besöksnäringen i Sverige. Jag tror också det är en investering som kommer att leda till andra investeringar. Vi ser redan hur hotell och annan kapacitet byggs ut i hela området, säger han till Altinget.

Man måste kunna tugga tuggummi och gå på samma gång.

Mikael Damberg om att politik handlar om att genomföra flera saker samtidigt

Flygplatsen syfte är i första hand att flyga in internationella skidturister från länder som Storbritannien, Nederländerna och Danmark till Sälenområdet.

Om 30 år kommer skidsäsongen vara en månad kortare än i dag, enligt SMHI:s klimatprognoser. Hur ser du det?

– Det är därför som regeringen har en ambitiös klimatpolitik, för att minska utsläppen och gå mot nollutsläpp. Flyget ska också bidra, därför genomför vi flygskatten, säger Mikael Damberg och tillägger att många skidturister i dag flyger från Storbritannien till Alperna och att snötäcket lär minska även där. 

Kan du förstå dem som ser en motsättning i att införa flygskatt för att minska flygandet och samtidigt skjuta till ett statligt stöd till en helt ny flygplats?

– Politik handlar om att genomföra flera saker samtidigt. Man måste kunna tugga tuggummi och gå på samma gång, säger han.

– Det är nödvändigt att klara av att se helheten, betonar Damberg.

– Jag backar inte för diskussionen om att flyget måste bära sina kostnader. Den diskussionen får jag ta varje gång jag är ute och reser i landet, säger han.

Sverige är ett långt land som behöver flyget för att hålla samman och som är beroende av internationella förbindelser, enligt Mikael Damberg. Men flygplatsen i Sälen är inte en satsning på att förbättra förbindelserna inom Sverige.

– Det är privata investerare som ligger bakom och deras mål är internationella turister.

Svenska skidturister kommer fortsatt åka bil till backarna i Sälen. Vägsträckan är känd som hårt belastad och olycksdrabbad under högsäsongen vintertid.

Vad kommer regeringen att göra åt vägförbindelsen till Sälen?  

– Det är en stor diskussion i hela Sverige just nu om infrastrukturen. Trafikverket har ju presenterat sin stora infrastrukturplan. Den är ute på remiss och alla får säga sitt. Regeringen kommer att sätta ner fötterna i vår, säger Mikael Damberg.

Nämnda personer

Mikael Damberg

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i finansutskottet
Förvaltningslinjen (Stockholms uni., 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00