Om  
Ulf Kristersson

Regeringen tilldelas Svenska greenwashpriset: ”Saknar motstycke”

Ulf Kristerssons regering är årets vinnare av det kanske inte så ärofyllda Svenska greenwashpriset.

Axel Hyttnäs Telin

Svenska greenwashpriset delas årligen ut av organisationen Jordens vänner till aktörer som skapat sig en överdrivet grön image med hjälp av vilseledande marknadsföring. I år är det den svenska regeringen som tilldelas titeln.

– Regeringens klimatpolitik är otillräcklig, vi kommer varken klara våra egna åtaganden enligt klimatlagen eller de åtaganden vi har gentemot EU och FN, säger organisationens ordförande Nastaran Zargari i ett pressmeddelande.

– Trots löftena om effektiv och ambitiös klimatpolitik ökar regeringen aktivt utsläppen och förvärrar klimatkrisen. Samtidigt drar man ned på klimatanpassningsbudgeten.

Avvecklingen av miljödepartementet, det sänkta priset på fossila drivmedel och minskade anslag till naturvård är några anledningar som lyfts i juryns motivering.

”Det är inte första gången Jordens vänner nominerar en regering för dess grönmålning, men den nuvarande regeringen saknar motstycke. Aldrig någonsin tidigare har Sverige letts av en så klimatfientlig regering som Kristerssons.”

Utöver regeringen var även Svenska kyrkan och Preem nominerade. Förra årets pris gick till pr-kampanjen Svenska skogen.

Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00