KD-ledamot kritisk mot egna ministern – blockerar Nordiskt transportministerråd

Ett enigt Nordiskt råd har sedan 2018 velat se ett nordiskt transportministerråd för att skynda på arbetet med att nå 2030-visionen om världens mest hållbara och integrerade region. Efter att den finska regeringen svängt, blockerar endast Sverige ett inrättande. KD-parlamentarikern i rådet Kjell-Arne Ottosson beklagar den egna regeringens agerande.

Regeringen välkomnar pågående utredningar om hur det nordiska transportsamarbetet kan stärkas ytterligare, svarar infrastrukturministern. <br>
Regeringen välkomnar pågående utredningar om hur det nordiska transportsamarbetet kan stärkas ytterligare, svarar infrastrukturministern.
Foto: Tommy Pedersen / TT, Heiko Junge / NTB scanpix / TT, Magnus Liljegren / Regeringskansliet
Jacob Hederos

Nordiska rådet har satt upp som mål att vara världens mest hållbara och integrerade region vid decenniets slut. Men efter att gränshinder satts upp i flera sammanhang,

Dokumentation

Carlsons skriftliga kommentar

Jag vill inledningsvis konstatera att det nordiska transportsamarbetet är angeläget. Gränsöverskridande transporter är av stor betydelse för både tillväxt och tillgänglighet i våra respektive länder. Det binder oss samman, och stärker förutsättningarna för att bo, studera och arbeta över landsgränserna, såväl som att på ett hållbart sätt resa och transportera varor mellan länderna.

Jag kan också konstatera att det nordiska transportsamarbetet fungerar väl. Vi har en lång tradition av att arbeta tillsammans och träffas kontinuerligt i flera olika fora. Under svåra tider, såsom covid-19-pandemin och Rysslands pågående fullskaliga invasion av Ukraina, har nära och flexibla relationer mellan länderna på transportområdet visat sig värdefulla.

Regeringen kommer att fortsätta arbeta för att förverkliga visionen om Norden som världens mest hållbara och integrerade region. Så sent som i förra veckan var jag på nordiskt transportministermöte. Där fick vi en redovisning om arbetet som pågår kring att fördjupa det nordiska samarbetet, i enlighet med det beslut som fattades vid vårt möte i Fredrikstad förra året. När det gäller beredskapsfrågor är samarbetet redan på en hög nivå, vilket vi fick redogjort på mötet. Regeringen välkomnar pågående utredningar om hur det nordiska transportsamarbetet kan stärkas ytterligare. Det är samtidigt viktigt att de nya steg som tas skapar ett mervärde i förhållande till alla insatser och samarbeten som redan sker mellan de nordiska länderna.


Altinget logoInfrastruktur
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget infrastruktur får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00