Fyra av tio näringslivstoppar ger regeringen underkänt

Fyra av tio näringslivstoppar ger regeringen underkänt i de viktigaste sakfrågorna. Det visar en ny mätning från Dagens Industri/Ipsos.

Endast 14 procent av näringslivstopparna ger regeringen väl eller mycket väl godkänt i de sakpolitiska områdena.
Endast 14 procent av näringslivstopparna ger regeringen väl eller mycket väl godkänt i de sakpolitiska områdena.Foto: Henrik Montgomery/TT
Miranda Olsson

Mer än tre fjärdedelar av de näringslivstoppar som deltagit i undersökningen som Dagens Industri genomfört tillsammans med Ipsos sympatiserar med något av Tidöpartierna, skriver tidningen.

I mätningen får regeringen dock underbetyg inom flera områden. 59 procent ger regeringen underkänt i arbetet med att bekämpa kriminaliteten. 

– Det är ett av de viktigaste områdena i Tidöavtalet och det område där regeringens prestation som helhet kommer att utvärderas i september 2026, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till DI. {{factbox:5123:r}}

Regeringens hantering av bostadsbristen får underkänt av hälften av de som deltagit i undersökning. Inte heller arbetet för att möta upp infrastrukturbehoven, säkra elförsörjningen eller möta klimatförändringarna gläder näringslivet där drygt fyra av tio ger regeringen underkänt. 

”Bra att det träder i kraft”

Mest uppskattat verkar regeringens arbetsmarknadspolitik vara. 7 av 10 näringslivstoppar ger godkänt, väl godkänt eller mycket väl godkänt.

Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten lyfter omställningsstudiestödets förverkligande och att regeringen går vidare med etableringsjobben som goda exempel.

– Det har tagit alldeles för lång tid, men det är bra att det träder i kraft, säger han till DI. 

I genomsnitt ger dock endast 14 procent av näringslivstopparna regeringen väl eller mycket väl godkänt i de olika sakpolitiska områdena.

Elnät och järnväg i fokus för infrainvesteringar

Dagens Industri ställde även frågan om hur näringslivsledarna såg på frågan om Sverige borde öka statsskulden och satsa mer på investeringar. Nästan hälften, 47 procent, svarar ja. 35 procent svarar nej.

När företagsledarna får peka ut vilka investeringar som är högst prioriterade kommer energiförsörjningen främst. Åtta av tio lyfter fram investeringar i elnätet, i syfte att förbättra kapaciteten i energiöverföringen.

Därefter kommer investeringar i ny kärnkraft, 63 procent, och järnvägen, 62 procent.

Svenskt Näringslivs vd: Jan-Olof Jacke är inte förvånad.

– Stora delar av näringslivet har under lång tid drivit på för mer fossilfri elproduktion, och för att man ska få elen dit den behövs, när den behövs, säger Jacke till DI och fortsätter:

– Att infrastrukturfrågorna kommer så högt upp är heller ingen större överraskning. Det visar att vi har en väldigt stor underhållsskuld och ett stort nyinvesteringsbehov.

{{factbox:5121:C}}

Nämnda personer

Per Hidesten

Vd Industriarbetsgivarna
Jurist (Stockholms uni. 1988)

Henrik Ekengren Oscarsson

Professor i statsvetenskap och ledare Svenska valforskningsprogrammet
Doktor i statsvetenskap (Göteborgs uni. 1998)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00