Om  
Ursula von der Leyen

Fem år till: von der Leyen vill fortsätta leda EU-kommissionen

Den sittande ordföranden för EU-kommissionen har till slut meddelat att hon söker omval. Ursula von der Leyen är nu också officiellt nominerad av sitt eget tyska konservativa parti, CDU.

Ursula von der Leyen kandiderar för en andra mandatperiod som EU-kommissionens ordförande meddelade hon och CDU:s ordföranden Friedrich Merz på måndagen. 
Ursula von der Leyen kandiderar för en andra mandatperiod som EU-kommissionens ordförande meddelade hon och CDU:s ordföranden Friedrich Merz på måndagen. Foto: Kay Nietfeld/AP
Rikke Albrechtsen

BRYSSEL. När hon utsågs 2019 var tyska Ursula von der Leyen kaninen som drogs ur hatten. Efter fem år vid rodret i EU-kommissionen är den konservative före detta tyske försvarsministern den absoluta favoriten till jobbet när EU:s stats- och regeringschefer ska tillsätta tjänsten igen i sommar.

Nu är hon också officiell kandidat. Vid ett möte i Berlin på måndagen nominerade hennes konservativa CDU-parti henne som sin kandidat till nästa kommissionsordförande.

– Vi har enhälligt föreslagit Ursula von der Leyen, sade CDU:s ordförande Friedrich Merz efter mötet.

65-åriga von der Leyen har goda förutsättningar att kunna fortsätta på jobbet. Tyskan har erkänts för att ha varit en fast hand vid rodret när coronaviruset grep världen kort efter hennes officiella tillträde. Samtidigt har hon förmått reagera handfast när Ryssland för nästan exakt två år sedan startade sitt stora anfallskrig mot Ukraina och EU-systemet har rustats upp för att hantera krig på kontinenten.

Hon har fått mindre beröm för hanteringen av Hamas attack mot Israel i oktober förra året och det efterföljande bombandet av Gazaremsan. Här kritiserades hon för att vara för snabb att villkorslöst stå på Israels sida för ett EU som är starkt splittrat i frågan.

Ändå ses hon som en favorit bland de 27 EU-länder som ska nominera henne.

Stärka Europas demokrati viktigast

Ursula von der Leyen lyfte på måndagen fram demokratin i EU som en prioriterad fråga den kommande mandatperioden.

– För mig är den viktigaste delen att vi behöver stärka demokratin i Europa och Europeiska unionen, sade tyskan efter mötet. 

– Vi vill ta itu med alla utmaningar runt omkring oss men på ett sätt så att människor vet att det finns säkerhet och trygghet inom Europeiska unionen för dem. Ett av huvudämnena är vår ekonomis konkurrenskraft, men det andra ämnet är säkerhet i vidare bemärkelse. Och den övergripande rubriken är att försvara demokratin och våra värderingar.

Läs också

Konservativ kröning

Ursula von der Leyen förväntas nu söka stöd från sin europeiska konservativa hemvist när ländernas partier som ingår i det så kallade European People's Party (EPP) möts till kongress i Bukarest den 6–7 mars.

Det förväntas dock vara en formfråga. Hittills har inga utmanare från hennes egen politiska familj anmält sig.

De europeiska socialdemokraterna väntas försöka föra nuvarande sysselsättningskommissionär Nicolas Schmit till tjänsten, precis som flera andra partier också kan förväntas ställa upp kandidater.

Läs också

I slutändan är det dock stats- och regeringscheferna som bestämmer vem de vill lyfta fram. Det förväntas de göra efter valet till Europaparlamentet i juni. Här kommer de också att behöva utse en ny ordförande för sin egen församling, Europeiska rådet, och en ny EU-utrikeschef. 

Därefter måste den nya kommissionsordföranden ha stöd av minst hälften av de nyvalda EU-parlamentarikerna.

Inte så grönt att det spelar någon roll

Ursula von der Leyen har under sin första mandatperiod som kommissionsordförande bland annat haft en ambitiös grön agenda med sin så kallade European Green Deal.

Hon förväntas dock tona ner det om hon får en andra mandatperiod, efter att protester från näringslivet, bönder och hennes egen konservativa ryggbänk tvingat henne att backa på planerna på att halvera användningen av bekämpningsmedel i Europa, skärpa den europeiska kemikalielagstiftningen och göra livsmedelsproduktion mer hållbart.

I stället förväntas hon ha Europas konkurrenskraft högt på agendan, samt att stärka EU:s försvarsindustri.

– Om jag var nästa ordförande för EU-kommissionen skulle jag utse en försvarskommissionär, sade hon förra veckan vid den årliga säkerhetskonferensen i München.

Artikeln är översatt och omarbetad från Altinget.dk.

Läs också

Nämnda personer

Ursula von der Leyen

Ordförande Europeiska kommissionen
Läkarexamen (Medizinische Hochschule Hannover, 1987)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00