Om  
Tomas Tobé
Jessika Roswall
Carl Bildt

De kan knipa kommissionärsposten

Efter valet till Europaparlamentet ska nya EU-kommissionärer från de 27 medlemsländerna utses. När tidningen Politico spekulerar kring möjliga namn kommer tre svenska moderater på tal. 

Albin Bohlin

Det är statsministern som utser vilken kommissionär Sverige ska skicka till Bryssel nästa mandatperiod. Förra gången bad Ursula von der Leyen om en manlig och en kvinnlig kandidat från varje land. Om hon blir kvar även kommande mandatperiod skulle hon kunna göra på liknande sätt.

Tidningen Politico har gjort en sammanställning över politiker och diplomater från de 27 medlemsländerna som förekommer i spekulationer kring de kommande kommissionärsposterna. Från svenskt håll lyfts tre moderater fram som möjliga kandidater: Nuvarande EU-parlamentarikern Tomas Tobé, EU-minister Jessika Roswall och tidigare statsministern Carl Bildt. Ingen av dem har sagt att de skulle tacka nej om de skulle få erbjudandet.

– Jag kommer att kandidera till Europaparlamentet och är helt säker på att det finns starka borgerliga namn på listan som statsministern arbetar med, sade Tomas Tobé till Altinget tidigare i år.

Jessica Roswall har sagt att hon trivs i Bryssel och med den tjänst hon har i dag. Carl Bildt har bred erfarenhet, men skulle, enligt uppgifter till Expressen, inte accepteras av Sverigedemokraterna.

Bland de övriga medlemsländernas starka kommissionärskort lyfts bland annat Estlands premiärminister Kaja Kallas och Belgiens dito Alexander De Croo fram liksom Spaniens minister med ansvar för den gröna omställningen Teresa Ribera. Flera av de redan sittande EU-kommissionärerna figurerar även på listan. 

Läs också

Nämnda personer

Tomas Tobé

Europaparlamentariker (M), vice ordförande EPP i Europaparlamentet
Medie- och kommunikationsvetenskap (Högskolan i Gävle, 1998-1998)

Jessika Roswall

EU-minister (M)
jur. kand. (Uppsala uni., 2002)

Carl Bildt

Särskilt sändebud WHO
Studier vid Stockholms uni.

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00