Veckan i EU: Stor naturuppgörelse, ökad AI-kontroll och svenskt jordbruk visas upp

Kommer EU-politiker att ryka ihop om skyddad natur? Kan artificiell intelligens tyglas? Ska plattformsarbetare räknas som anställda? Detta är några av de saker som ska besvaras i EU denna vecka.

Jordbrukskommissionären Janusz Wojciechowski gästar landsbygdsminister Peter Kullgren i Stockholm och jämställdhetsminister Paulina Brandberg ska i Luxemburg ratta frågan om gig-arbetares skydd.
Jordbrukskommissionären Janusz Wojciechowski gästar landsbygdsminister Peter Kullgren i Stockholm och jämställdhetsminister Paulina Brandberg ska i Luxemburg ratta frågan om gig-arbetares skydd.Foto: Christian Hartmann/Pool/AP/TT, Janerik Henriksson/TT, Jessica Gow/TT

Måndag 12 juni

Hur ska Europas Wolt-arbetare, Uber-förare och andra plattformsarbetare skyddas bättre? EU:s arbetsmarknadsministrar kommer att försöka ta ställning till detta när de möts i Luxemburg på måndag. Paulina Brandberg ansvarar för att styra frågan i hamn från ordförandeskapets håll. De ska också komma överens om nya standarder för jämställdhetsorgan och nya gränsvärden för hur mycket bly och andra farliga ämnen som får exponeras på arbetsplatsen.

Samtidigt befinner sig EU:s jordbruksministrar i Stockholm där de besöker det svenska EU-ordförandeskapet för att prata om jordbrukets bidrag till den gröna omställningen. I programmet ingår även ett antal studiebesök, där svenska innovativa lantbrukslösningar ska visas upp. Landsbygdsminister Peter Kullgren leder det tre dagar långa mötet, i vilket även EU:s jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski deltar.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ger sig ut på en resa till Latinamerika som inleds med besök i Brasilien, där hon hälsar på president Luiz Inácio Lula da Silva. Sedan går turen till Argentina och Chile.

Tisdag 13 juni

EU:s hälsoministrar träffas i Luxemburg. Bland annat har de antibiotikaresistens och kontroll av medborgarnas hälsodata på dagordningen.

EU-kommissionens veckomöte, som denna gång äger rum i Strasbourg, har hållbar finansiering på menyn, inklusive nya regler för att göra miljöbedömningar, sociala bedömningar och bolagsstyrningsbedömningar mer tillförlitliga och jämförbara och för att se till att dessa faktorer också beaktas i bankernas kreditbetyg.

Kommissionärerna väntas även lägga fram ett förslag till att utveckla ramarna för den sociala ekonomin.

På samma plats kommer Europaparlamentarikerna att debattera sprängningen av Nova Kakhovka-dammen i Ukraina, som har tvingat tusentals från sina hem.

Onsdag 14 juni

Att försöka att tygla artificiell intelligens står på Europaparlamentets dagordning, när de folkvalda ska rösta om en ny uppsättning regler på detta område.

Ledamöterna ska också debattera det kommande EU-toppmötet, och då kommer strålkastarljuset att riktas mot Polen, som har antagit flera kontroversiella nya lagar som orsakar oro. Oroar gör även Polens arga reaktion på EU-domstolens bekräftelse nyligen att rättsliga reformer har satt press på rättsväsendets oberoende.

Torsdag 15 juni

En politisk strid pågår i Europaparlamentets utskott för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor. Det handlar om naturrestaurering, och det är mer dramatiskt än det låter. Parlamentets största partigrupp, högergruppen EPP, där svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, vill att EU-kommissionen ska dra tillbaka hela sitt förslag om att skapa rättsligt bindande mål för skyddad natur i Europa. Den och andra konservativa krafter i parlamentet anser att detta sker på bekostnad av livsmedelssäkerheten och möjligheten att prioritera förnybar energi, medan vänstern påpekar att det inte kommer att finnas något jordbruk alls i Europa om inte naturen räddas.

Samma dag röstar ledamöterna om sina förslag om parlamentets framtida sammansättning, där bland annat Danmark har varit med och tävlat om en extra plats. Detta är dock i slutändan något som EU-länderna måste besluta om, så parlamentarikernas bud bör ses som en kick-off för diskussionen.

I Luxemburg hålls ett möte i euroländernas klubb, Eurogruppen, som bland annat kommer att titta på planerna för en digital euro.

Fredag 16 juni

EU:s finansministrar ska diskutera omprövningen av skuldregler som dikterar hur mycket pengar länder får spendera, och som presenterades förra månaden. Dessutom ska ministrarna bland annat diskutera ett kommissionsförslag om moms och digitalisering, liksom ekonomiska och finansiella konsekvenser av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Artikeln är översatt och delvis omarbetad från Altinget.dk.

Nämnda personer

Peter Kullgren

Landsbygdsminister (KD)

Janusz Wojciechowski

EU-kommissionär, ansvarig för jordbruk
Jurist (Łódź universitet 1977)

Ursula von der Leyen

Ordförande Europeiska kommissionen
Läkarexamen (Medizinische Hochschule Hannover, 1987)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00