Slovakiens premiärminister skjuten – ”tror han överlever”

Slovakiens premiärminister Robert Fico har skjutits, rapporterar slovakiska och internationella medier. Under onsdagen har han opererats under flera timmar.

Robert Fico sköts efter ett regeringssammanträde i staden Handlová.
Robert Fico sköts efter ett regeringssammanträde i staden Handlová.Foto: Radovan Stoklasa/AP/TT
Axel Hyttnäs Telin

Robert Fico har skjutits efter ett regeringsmöte i den slovakiska staden Handlová. Det bekräftar flera regeringsföreträdare för medier.

Slovakiens premiärminister sköts på nära håll och träffades i magen. Han fördes därefter till sjukhus med helikopter. Den misstänkta gärningsmannen, en man i 70-årsåldern, greps omedelbart av polisen.

Landets president Zuzana Čaputová fördömer attacken i ett inlägg på Facebook.

”Jag är i chock. Jag önskar Robert Fico mycket styrka i detta kritiska ögonblick för att återhämta sig från attacken”, skriver hon.

Robert Fico valdes till premiärminister i Slovakien hösten 2023. Han hade då tidigare varit premiärminister under tre mandatperioder.

Fico har kritiserats för att vara ryssvänlig och lovade bland annat inför valet i oktober att slopa Slovakiens militära stöd till Ukraina.

”Tror han överlever”

Det slovakiska regeringskansliet sade i ett uttalande att Robert Ficos skador bedöms vara livshotande och att de kommande timmarna skulle bli avgörande.

Vid 22-tiden på onsdagen sade den biträdande premiärministern Tomas Taraba att Fico hade opererats i timmar och att hans skador inte längre var livshotande.

– I slutändan tror jag att han överlever, sade Taraba till BBC.

Attack mot demokratin

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uttryckte sitt stöd till Fico efter attacken:

”Den här typen av våldshandlingar har ingen plats i vårt samhälle och undergräver demokratin”, sade von der Leyen i ett inlägg på X.

Statsminister Ulf Kristersson beskriver dådet som en attack mot det demokratiska samhället.

”Mina tankar är med Robert och hans familj”, skrev Kristersson på X.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00