Veckan i EU: Granntvist med Ukraina i öst, spanskt språkkrav och pressad EU-budget

Östeuropeiska länder gör allt för att stoppa spannmål från Ukraina och den spanska regeringen kommer med orealistiska språkkrav i en vecka då många EU-politiker drar till FN-högkvarteret i New York.  

EU-minister Jessika Roswall (M) och landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) åker till Bryssel för att diskutera spanska språkkrav respektive livsmedelsblockad med sina europeiska kollegor, medan EU-kommissionär Ylva Johansson åker till FN-veckan i New York. 
EU-minister Jessika Roswall (M) och landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) åker till Bryssel för att diskutera spanska språkkrav respektive livsmedelsblockad med sina europeiska kollegor, medan EU-kommissionär Ylva Johansson åker till FN-veckan i New York. Foto: EU
Rikke Albrechtsen

Måndag den 18 september

Det är FN-vecka. Det innebär att många europeiska politiker hoppar på flygplan till New York för att delta i de globala diskussionerna, som under veckan fokuserar på bland annat FN:s hållbarhetsmål och klimatambitioner. Svenska EU-kommissionären Ylva Johansson är en av de som deltar.

I Bryssel hålls ett möte mellan EU:s jordbruksministrar. Bland de mer obekväma samtalsämnena finns frågan om livsmedelsimport från Ukraina, som det krigshärjade landets grannar Polen, Slovakien och Ungern vill blockera eftersom de fruktar för sina egna bönders förmåga att sälja varor. EU-kommissionen kom på fredagen med ett beslut om att häva tillfälliga restriktioner, vilket har lett till att de tre länderna nu går i strid med EU-rätten.

EU:s utbildnings- och ungdomsministrar åker på en tvådagarsresa till Zaragoza under det spanska EU-ordförandeskapet. Här ska de försöka ta reda på hur de kan engagera unga mer i demokrati och politik.

Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00