Debatt

Liberaler: "Nej, symbolpolitik är att bara prata kärnkraft i EU-valet"

REPLIK. Det är sorgligt att M går till EU-val med kärnkraften som enda fråga för klimatet. Vi vill istället ha en gemensam klimatpolitik på EU-nivå som kraftigt minskar våra utsläpp på riktigt, skriver Anton Johansson och Anders Rehnberg (L).

Anders Rehnberg och Anton Johansson.
Anders Rehnberg och Anton Johansson.Foto: Emilie Tilstam/Emma-Sofia Olsson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Anders Rehnberg (L)
Kandidat till Europaparlamentet
Anton Johansson
Ordförande för Liberala Studenter


Att klimatförändringarna är på allvar kan inte ha undgått någon. Det är tydligt att vi måste ställa om och komma bort från beroendet av fossila bränslen. Sverige har länge varit bäst i klassen, men eftersom utsläppen är gränslösa påverkas vi också av andra länders politik. EU behöver därför vara en plattform för offensiv klimatpolitik.

Löser inte akut kris

Liberalerna har alltid varit trygga i vårt stöd till kärnkraften. Det var exempelvis därför vi inte ingick energiöverenskommelsen år 2016 och därför vi fortfarande vill stoppa avvecklingen av Ringhals 1 och 2. Men detta är nationella frågor som beslutas om i riksdagen.

Att gå till Europaparlamentsval med kärnkraften som enda fråga för att rädda klimatet är sorgligt. Dels är det inte en fråga som beslutas på EU-nivå och dels är det knappast något som kommer lösa den akuta krisen, eftersom ett kärnkraftverk tar uppemot 10 till 20 år att bygga.

"Vi hinner inte vänta"

Kokalari och Eulau kritiserar också att Sverige tagit på sig ledartröjan och infört en flygskatt. De varnar för att den blir alltför tandlös om inte resten av EU inför samma regler. Men varför säger ni då nej till just en gemensam flygskatt på EU-nivå?

Vi måste också förenkla tågresandet i Europa, införa ett europeiskt pantsystem för flaskor och burkar och mycket mer. Klimatkrisen är akut och vi måste därför arbeta på flera fronter samtidigt.

Vi hinner inte vänta på att Chicagokonventionen ska omförhandlas om vi ska klara klimathotet. Redan den nationella flygskatten ger minskade utsläpp, tänk då hur effektiv en europeisk motsvarighet blir.

Klimatforskare menar att vi bara har 10 år på oss att lösa klimatkrisen, och vi vill därför se en betydligt mer ambitiös klimatpolitik än i dag.

Flera fronter samtidigt

Liberalerna är det enda parti som tydligt säger ja till en gemensam klimatpolitik på EU-nivå. Förutom flygskatten vill vi också se en europeisk koldioxidskatt. Intäkterna från den ska vara en del av den gröna skatteväxling som gör det dyrare att släppa ut och billigare att leva miljövänligt.

Systemet med utsläppsrätter i EU måste också förbättras så att det omfattar fler sektorer och att priset för utsläppen blir högre. Vi måste också förenkla tågresandet i Europa, införa ett europeiskt pantsystem för flaskor och burkar och mycket mer. Klimatkrisen är akut och vi måste därför arbeta på flera fronter samtidigt.

En offensiv klimatpolitik

Vill vi åstadkomma verklig förändring behöver vi göra det tillsammans i EU. Då räcker det inte att gömma sig bakom kärnkraften. Europa behöver en offensiv klimatpolitik som gör skillnad på riktigt.

Dokumentation

Tidigare inlägg i debatten:

Moderater: "Klimatet bryr sig inte om rödgrön symbolpolitik"

För att minska kolberoendet måste en större del av EU:s budget gå till att bygga ut de förnybara energikällorna och framförallt kärnkraften, skriver Greta Eulau och Arba Kokalari (M).



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00