Favoriterna till att ta över toppjobben

MAKTTEMP. Jean-Claude Juncker, Donald Tusk och Antonio Tajani ska bytas ut 2019. Det är flera premiärministrar, kommissionärer och parlamentariker med i kampen om att efterträda dem.

Vem ska ta över efter Juncker och gänget?
Vem ska ta över efter Juncker och gänget?Foto: EU-kommissionen
Johan Manell

Tankesmedjan VoteWatch har genomfört en undersökning där 1000 personer som arbetar i Bryssel med EU-frågor fått svara på vilka de ser som favoriter till de olika toppjobben i EU efter 2019. Och det är många välkända namn med i spekulationerna. 

Favorit att efterträda Jean-Claude Juncker (EPP) som kommissionsordförande är EU:s brexitförhandlare Michel Barnier (EPP). Barnier representerar i likhet med Juncker den konservativa gruppen EPP. Sedan förra europaparlamentsvalet har ett system med så kallade spetskandidater (spitzenkandidater) använts för att vaska fram kommissionsordförande. Varje partigrupp nominerar en kandidat till posten och den som blir störst i valet får sin kandidat på posten, om rådet godkänner den.

Läs också: Så fungerar spetskandidatsystemet

Andra favoriter

Det mesta tyder i dagsläget på att EPP-gruppen fortsatt kommer att vara största grupp efter valet. Så på så sätt borde Barnier ligga bra till, om han blir EPP-gruppens kandidat. Men det är just det. Barnier är nämligen inte favorit varken hos Angela Merkel eller Emmanuel Macron. 

Spekulationerna gör istället gällande att Merkel vill se Christine Lagarde, chef för Internationella Valutafonden och att Macron vill se den danska EU-kommissionären Margrete Vestager. Ett annat namn som nämns i spekulationerna är Finlands tidigare statsminister och vice-kommissionären Jyrki Katainen.

Rådet

När det gäller favoritskapet i kampen om att ta över efter rådets ordförande Donald Tusk ses Nederländernas premiärminister Mark Rutte som favorit i VoteWatch undersökning. Men där är racet desto jämnare. Rutte skuggas av Litauens president Dalia Grybauskaitė. På tredje plats i undersökningen hamnar Irlands premiärminister Leo Varadkar.

Att vara premiärminister verkar dock vara en bra merit för att knipa posten. Den första ordförandet för rådet Herman van Rompuy kom direkt från posten som Belgiens premiärminister och Donald Tusk var fram tills han övertog efter van Rompuy premiärminister i Polen. 

Parlamentet

Den tredje viktiga posten, den som talman i parlamentet, innehas i dag av italienaren Antonio Tajani (EPP). Om man går efter VoteWatch undersökning så är en tysk, Manfred Weber (EPP), favorit. Weber är i dag gruppledare för EPP-gruppen. Att som tysk gruppledare avancera till talmansposten har skett tidigare. 2012-17 var socialdemokraten Martin Schulz talman. Dessförinnan hade han varit socialdemokraternas gruppledare i Europaparlamentet i åtta år. 

Just att han är tysk menar dock VoteWatch kan ligga Weber i fatet. Det finns en uppfattning att tyskarna har blivit för inflytelserika inom EU-apparaten. Dessutom kommer hans partigrupp inte att ha majoritet så det gäller att även andra grupper kan stödja valet av honom. 

Tvåa i undersökningen blir den nuvarande vice-talmannen Mairead McGuinness, också hon från EPP. Den sittande talmannen Antonio Tajanis chanser att få fortsätta bedöms vara små. 

Kan bli kohandel

Det är flera faktorer som gör det vanskligt i att spekulera kring vilka som kommer styra EU:s institutioner efter 2019. Dels naturligtvis valresultatet, vilka styrkeförhållandena mellan grupperna kommer att bli. Men också i vilka grupper olika partier kommer att välja att placera sig. Det har spekulerats i att Macron skulle kunna vara intresserad av att skapa en ny partigrupp.

Dessutom kan valen påverka varandra. VoteWatch spekulerar i att det kan bli en kohandel med posterna som kommissionsordförande och talman. Att den liberala gruppen Alde för att stödja en EPP-kandidat till kommissionen kommer att vilja få talmansposten som betalning. I det läget kan Aldes gruppledare Guy Verhofstadt ligga bra till.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00