Estlands ledare: Det ligger i hela Europas intresse att Ukraina går med i EU och Nato

Ukraina måste få tydliga löften, säger Estlands premiärminister Kaja Kallas. Hon kallar Danmarks statsminister Mette Frederiksen en ”stark kandidat” att leda Nato, men förväntar sig att se Jens Stoltenberg fortsätta tills vidare. 

Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Estlands premiärminister Kaja Kallas vid ett möte i maj i år.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Estlands premiärminister Kaja Kallas vid ett möte i maj i år.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/TT
Thomas Lauritzen

Det måste bli ett slut på tvetydigheten i Europa, ett slut på "gråzonerna" i den europeiska säkerheten. Vår tvekan att släppa in Ukraina i Nato och EU är farlig för oss själva.

Tro mig. Den enda säkerhetsgaranti som verkligen fungerar är Natomedlemskapet. 

Den varningen kommer från en av Rysslands hårdaste kritiker bland de europeiska ledarna – Estlands premiärminister Kaja Kallas – strax före EU-toppmötet på torsdag, som följs av ett toppmöte med Natos ledare om mindre än två veckor.

– Vårt mål måste vara att få ett slut på gråzonerna i Europa, eftersom dessa gråzoner är källan till aggression och krig, säger Kallas.

– Europas långsiktiga säkerhet kräver att Ukraina går med i Nato.

I en tid då USA och de stora europeiska länderna ännu inte är redo att släppa in Ukraina i alliansen, avfärdar den estniska ledaren andra former av säkerhetsgarantier som otillräckliga.

Påtryckningar från öst i både Nato och EU

– Tro mig. Den enda säkerhetsgaranti som verkligen fungerar är Natomedlemskapet. Jag vet vad jag talar om. Det är den enda anledningen till att mitt land inte går igenom en väldigt mörk tid just nu, säger Kaja Kallas.

Estland och de två andra baltiska staterna, Lettland och Litauen, trycker tillsammans med bland andra Polen på för att ge Ukraina en så tydlig väg in i Nato som möjligt när alliansens ledare möts i Vilnius den 11-12 juli.

Inför dagens EU-toppmöte i Bryssel har samma östländer arbetat för att ge Ukraina tydliga utsikter att inleda anslutningsförhandlingar med EU.

Läs också
Förra året gjorde EU Ukraina till kandidatland tillsammans med Moldavien och erbjöd de båda länderna möjligheten att inleda förhandlingar så snart ett antal förhandsvillkor har uppfyllts.

Förra veckan gav Europeiska kommissionen EU:s utrikesministrar en första, muntlig utvärdering av Ukrainas framsteg, som i stort sett var positiv. De flesta länder vill dock inte föregripa kommissionens faktiska lägesrapport i oktober, som förväntas följas av ett beslut av stats- och regeringscheferna i december.

De otåliga östeuropeiska ledarna som Kaja Kallas accepterar motvilligt denna process. Men då måste EU också vara berett att leverera, säger hon.

– Jag har själv sagt till ukrainarna att de måste leva upp till villkoren till 110 procent. Det blir ingen rabatt för dem! Men om de levererar, då måste vi också leverera. Så snart Ukraina har uppfyllt kriterierna så måste vi inleda anslutningsförhandlingar, säger Kallas.

Frederiksen är bra, men Stoltenberg stannar

Den framstående estniska statsministern är själv en av de ledare som ofta nämns som en möjlig ersättare för norrmannen Jens Stoltenberg som Natos generalsekreterare. Såväl Kaja Kallas som Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) har återkommande nämnts när möjliga kandidater diskuteras. Fram till nyligen var förhoppningen att ledarna skulle kunna utse en ny Natochef under toppmötet i Vilnius den 11-12 juli.

Men när Altinget frågar Kallas om det kan tänkas bli hon eller hennes danska kollega som tar över släpper hon ut luften ur den ryktesballongen.

Estlands premiärminister bekräftar i stället – som första regeringschef i Nato – att Jens Stoltenberg sitter kvar ett tag till.

– Jag tror att Natos nya generalsekreterare är Natos gamla goda generalsekreterare. Och det är bra, även om vi naturligtvis har många starka kandidater inom Nato – och Mette Frederiksen är en av dem, säger hon.

Läs också

Nämnda personer

Kaja Kallas

Estlands premiärminister
Juridik (Tartu Universitet 1999), master i företagsekonomi (Estonian Business School 2010)

Mette Frederiksen

Danmarks statsminister, partiordförande (S), ledamot i folketinget
Master i Afrikastudier (Københavns uni. 2009), ba.scient.adm. i samhällsstudier (Aalborg uni., 2007)

Jens Stoltenberg

Generalsekreterare Nato
Ekonom (Oslo uni., 1987)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00