Efter Östgötagurkan – nu EU-skyddas mer svensk mat
Det senaste året har listan över svenska livsmedel vuxit från 13 till 22. Det senaste tillskottet är en baljväxt med en gräsig ton och ett krämigt inkråm.
Albin Bohlin
Reporter och vikarierande redaktör för namnnyttDet senaste svenska livsmedlet att EU-skyddas är gotlanslinser. Linsen har fått märkningen Skyddad ursprungsbeteckning, vilket innebär att produkten måste komma från en ort eller ett visst område och att alla led i produktionen måste ske där. Missbruk eller anspelningar till en skyddad produkt är straffbart.
Gotlandslinser måste odlas på Gotland, Fårö eller intilliggande småöar, dock inte Stora och Lilla Karlsö. Linsen består av de torkade fröna från den åkerlins som traditionellt har odlats på Gotland. I sin ansökan beskriver Föreningen Gotlandslinsen att gotlandslindens har en ”mild och tydlig smak av baljväxt med toner av smör, rostade solrosfrön och hasselnötter” och att eftersmaken präglas av en ”lätt gräsig ton som avslutas med en aromatisk rund kryddighet av varma kryddor som nejlika, kryddpeppar och gurkmeja samt tydliga mineraltoner”. Munkänslan beskrivs som ”ett tydligt bett” med ”ett inkråm med en angenäm krämighet”.
– Att Sverige har fått ytterligare en produkt med skyddad ursprungsbeteckning bidrar till att lyfta svenskt ursprung och kvalitet och därmed stärka svensk livsmedelsproduktion, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i ett pressmeddelande.
Just nu finns det flera ansökningar om ursprungsskydd som ligger på EU-kommissionens bord, bland annat norrländsk kaffeost, gös från Hjälmaren, Vindelnrökt skinka och Åkeröäpplen från Sörmland.
Skyddad geografisk beteckning (SGB) innebär att en produkt måste vara producerad inom ett visst geografiskt område. Följande svenska produkter har märkningen SGB:
- Bruna bönor från Öland
- Kullings kalvdans (registrerat 2023)
- Sveciaost
- Skedvi bröd (registrerat 2023)
- Skånsk spettekaka
- Svensk aquavit
- Svensk punsch
- Svensk vodka
- Sörmlands ädel (registrerat 2023)
- Vit färsksaltad Östgötagurka (registrerat 2023)
- Värmländskt skrädmjöl
- Polkagrisar från Gränna
Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) innebär att både produkten och dess råvaror måste produceras inom ett avgränsat geografiskt område. Följande svenska produkter har märkningen SUB:
- Allåkerbär från Norrland (registrerat 202t3)
- Bohusläns Blåmusslor (registrerat 2023)
- Gotlandslins (registrerat 2023)
- Grebbestadostron (registrerat 2023)
- Hånnlamb
- Kalixlöjrom
- Upplandskubb
- Vänerlöjrom
- Wrångebäcksost
- Rökt Vättersik (registrerat 2023)
Garanterad traditionell specialitet (GTS) innebär att en produkt som har haft sitt namn i minst 30 år och ett specifikt recept måste användas. I dag är det endast falukorv som har märkningen GTS, hushållsost hade tidigare märkningen, men det skyddet upphörde under början av 2023.