Efter knäckebrödet – nu EU-skyddas Östgötagurkan

Knäckebrödet från Skedvi i Dalarna fick nyligen skyddet. Nu fortsätter EU-kommissionen arbetet och ger östgötagurkan en skyddad geografisk EU-beteckning.

Axel Hyttnäs Telin

Skedvi bröds klassiska knäckebröd fick en skyddad geografisk EU-beteckning så sent som i november, vilket Altinget har rapporterat om tidigare.

Näst på tur är den vita färsksaltade Östgötagurkan. I ett pressmeddelande skriver EU-kommissionen att gurkans inläggning måste vara tillräckligt salt för att ett ägg ska kunna flyta i den, och att den alltid måste innehålla dill.

”Det exakta innehållet baseras ofta på gamla recept som har gått i arv från generation till generation”, står det i pressmeddelandet.

EU-kommissionen lyfter också att inläggningen varken innehåller socker eller vinäger, till skillnad från andra saltgurkor som går att köpa.

Svenska produkter med EU-skydd

Några andra svenska produkter som har fått en skyddad geografisk EU-beteckning är:

  • Knäckebröd från Skedvi bröd
  • Blåmusslor från Bohuslän
  • Den skånska spettekakan
  • Kaffeost från Tornedalen
  • Polkagrisar från Gränna
  • Kalix löjrom
  • Den svenska vodkan


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00