Knäckebröd från Dalarna får EU-skydd: ”Symboliskt för Sverige”

Grännas polkagrisar, Kalix löjrom och den svenska vodkan har redan tilldelats märket. Nu kan Skedvi bröd från Dalarna också stoltsera med att ha fått en skyddad geografisk EU-beteckning.

Det här knäckebrödet är nu skyddat av EU.
Det här knäckebrödet är nu skyddat av EU.Foto: Maria Hansson
Axel Hyttnäs Telin

Skedvi bröd tilldelas EU:s certifiering för skyddad geografisk beteckning. Företaget grundades 2014, men knäckebrödsbakandet har pågått längre än så i Skedvi socken i Dalarna.

Verksamhetschefen Riina Myrsell menar att EU-beteckningen blir en bekräftelse på att Skedvi gör ett högkvalitativt bröd som är hantverksmässigt.

– Knäckebröd är ju ett livsmedel som är väldigt symboliskt för Sverige som land. Precis som baguetten i Frankrike, säger hon till Jordbruksverkets satsning Smaka Sverige.

Oftast äter hon sitt knäckebröd med smör, utan andra pålägg.

– Då känner man karaktären och smakerna av brödet på bästa sätt. Under veckorna äter jag även med skivade kokta ägg.

Exklusiv skara

Totalt 20 svenska produkter har nu fått en av EU:s klassificeringar för geografiskt skyddade livsmedel.

Andra produkter som även de har EU-skyddet är Bohusläns blåmusslor, den skånska spettekakan och kaffeosten med anor från Tornedalen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00