Debatt

Tidigare ambassadör: Putin har fått fria händer efter uteslutningen från Europarådet

Trots Rysslands försök att framställa det som sitt eget beslut att gå ur Europarådet, blev landet i klartext utsparkat. Nu kan Ryssland fritt underkuva den ryska befolkningen, skriver Claus von Barnekow, tidigare dansk ambassadör vid Europarådet.

Den ryska flaggan plockas ned utanför Europarådets byggnad i Strasbourg.
Den ryska flaggan plockas ned utanför Europarådets byggnad i Strasbourg.Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Trots Rysslands försök att framställa det som sitt eget beslut att gå ur Europarådet, blev Ryssland i klartext utsparkat. Det är viktigt att förstå scenen för den utsparkningen, det vill säga beslutet som ligger bakom ministerkommitténs och beslutets regelbaserade bakgrund.

Det beslutande organet i den nu 46 medlemmar stora europeiska organisationen Europarådet (rättsstat, mänskliga rättigheter, demokrati) är ministerkommittén. I det dagliga arbetet tillvaratas medlemmarnas intressen av de så kallade ständiga representanterna, ambassadörerna. Det rådgivande organet till ministerkommittén är den parlamentariska församlingen (PACE), sammansatt av medlemmar från medlemsstaternas parlament.

Ryssland utesluts

För några dagar sedan, den 16 mars, beslutade ministerkommittén i samband med proceduren kring verkställighet med anledning av artikel 8 i Europarådets stadga att Ryska federationen, som har varit medlem sedan 1996, upphör att vara medlem av Europarådet från den 16 mars 2022.

Artikel 3 i Europarådets stadga

”Varje medlem av Europarådet ska erkänna de för rättstater allmänt gällande grundsatserna och principen att de mänskliga rättigheterna och de fundamentala frihetliga rättigheterna tillkommer varje person inom dess jurisdiktion, och samarbeta uppriktigt och effektivt på förverkligandet av Rådets syfte, så som anförs i kapitel 1.”

Samma dag togs Rysslands flagga ner utanför Europarådets huvudbyggnad ”Palais de l’Europe” i närvaro av den ryska ambassadören och tre av hans cirka tjugo medarbetare, som nu alla städar kontoret och packar väskorna. I sin motivering till beslutet bekräftar ministerkommittén att Ryska federationens aggression mot Ukraina utgör en allvarlig kränkning av Ryska federationens förpliktelser enligt artikel 3 i stadgan för Europarådet (se faktaruta).

En skenmanöver

Efter en utväxling av synpunkter med PACE den 25 februari beslutade ministerkommittén sig för att verkställa proceduren i artikel 8 i Europarådets stadga, med följden att Ryska federationens rätt till representation i Europarådet suspenderas.

Det betyder att Ryssland inte kan vara representerat i ministerkommittén, rapportörsgrupper och styrkommittéer och så vidare. Men Ryssland var fortfarande medlem och förpliktigat till att efterfölja påtagna förpliktelser, bland annat Europadomstolens avgöranden och finansiella förpliktelser förbundna med medlemskapet.

Efter nya konsultationer mellan ministerkommittén och PACE om ytterligare användning av artikel 8 antog PACE enhälligt en ”opinion” den 15 mars, som uttryckte åsikten att Ryssland inte längre kunde vara medlem.

Ryssland är därmed utstött ur denna europeiska gemenskap, landet är en pariastat.

Därefter gick Ryssland ur. Men det var en rysk skenmanöver, med syfte att visa att det var Rysslands beslut att lämna Europarådet.

Landet är en pariastat

Det stämmer att Ryssland i enlighet med stadgans artikel 7 formellt underrättade generalsekreteraren om landets avsikt att lämna Europarådet genom en skrivelse från Rysslands utrikesminister. Men ett sådant utträdande har effekt från utgången av det finansår som det officiella meddelandet om utträde sker. I sitt meddelande kränkte Ryssland stadgans ordalydelse i det att man tillkännagav att ”vi förbehåller oss rätten att gå ur Europarådet på våra villkor”. Det beslutet är ogiltigt.

Därefter antog ministerkommittén – som väntat – med PACE i ryggen enhälligt att Ryska federationens medlemskap har upphört. Ryssland är därmed utstött ur denna europeiska gemenskap, landet är en pariastat.

Har det någon betydelse? Ja – för Rysslands statsledning, som nu kan utveckla sin speciella ryska fascism, där staten omsluter, underkuvar och omyndigförklarar en befolkning som är uppväxt och matad med tvångstankar under Rysslands vit-blå-röda trikolor.

”Europarådet fungerade bättre innan”

Från officiell rysk sida uttalade man efter suspensionen att Europarådet inte har någon betydelse utan Ryssland. Det är självklart nonsens.

Europarådet fungerade bättre innan Ryssland blev medlem. Rysslands medlemskap möttes med skepsis, men också med hopp och med krav. Rysslands önskan om medlemskap handlade naturligtvis om att tillvarata egna intressen, som de definierades på den tiden. Två överordnade vinklar lärde sig ryssarna att jobba för att påverka; man kunde arbeta för ryska minoriteter i relevanta Europarådsstater. Och om möjligt så split.

Rysslands medlemskap möttes med skepsis, men också med hopp och med krav.

Efter Rysslands våldsamma manifestation av sina närområdesintressen genom kränkningen av folkrätten vid angreppet mot Europarådsmedlemmen Georgien 2008 och erkännandet av Sydossetien och Abchazien, har Ryssland i ökande grad obstruerat arbetet i organisationen.

Till det kommer den folkrättsvidriga annekteringen av Krim 2014, den folkrättsvidriga ryska militära närvaron och dominansen i de ukrainska utbrytarrepublikerna Luhansk och Donetsk, som Ryssland lika folkrättsvidrigt har erkänt. Och nu senast anfallskriget mot Ukraina.

Oro över medborgarnas maktlöshet

Flera rättsfall som det exkluderade Ryssland har obstruerat förväntas nu antas av Europarådets ministerkommitté. Och förmodligen kommer den handfull Europarådsmedlemmar som har tveksamma mänskliga rättigheter och rättsstatsprinciper att titta mer noggrant på hur de håller de förpliktelser de har gått med på.

Ingen fäller några tårar över att ett Ryssland med nuvarande statsledning har sparkats ut från Europarådet.

Å andra sidan kan man uttrycka oro över ryska medborgares maktlöshet inför det nuvarande politiska systemet. Vägen för klagomål till Europadomstolen, dit Ryssland har varit stor leverantör, har nu upphört.

Ett totalitärt politiskt system råder nu i Ryska federationen, vars inre stabilitet nu kanske står inför en prövning.

Artikeln är översatt från altinget.dk av Fredrik Papp.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00