MUCF fördelar 281 miljoner – Djurskyddet ungdom: ”Betyder allt”

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) fördelar nästan 281 miljoner kronor till 156 organisationer. Djurskyddet ungdoms dryga 1,4 miljoner är inte den högsta summan, men efter en principiellt viktig dom för två år sedan är de glada för sina anslag.

Stödet från MUCF välkomnas av Djurskyddet ungdom.
Stödet från MUCF välkomnas av Djurskyddet ungdom.Foto: Djurskyddet ungdom
Anders Gustafsson

MUCF har delat ut nästan 281 miljoner kronor i organisationsbidrag till ungdomsorganisationer och organisationer som bildats på etnisk grund.

Scouterna i topp

Mest av alla ungdomsorganisationer får Scouterna, som tilldelas drygt 21,4 miljoner kronor. En orsak att uppmärksamma Djurskyddet ungdom är den förvaltningsrättsliga tvist med MUCF, som för två år sedan avslutades till ungdomsorganisationens fördel.

Det var ett viktigt domslut för hela civilsamhället och, som vi förstår det, har det i efterhand blivit vägledande inom myndigheten.

Christel Bertling Szytek
Djurskyddet ungdom

Christel Bertling Szytek är verksamhetsansvarig på Djurskyddet ungdom. Hon berättar vad medlen betyder för dem. 

– Det betyder allt för oss. Vi kan fortsätta att driva vår verksamhet självständigt och organiserat. Våra unga på lokal- och förbundsnivå kan komma med idéer och driva projekt för djurens välfärd. Och vi har kunnat gå från en halvtid till två anställda på kansliet, säger hon till Altinget.

Fick rätt i domstol

Det var 2019 som MUCF nekade Djurskyddet ungdom anslag med hänvisning till att deras organisation inte var demokratiskt uppbyggd. Förvaltningsrätten i Växjö dömde i slutet av mars 2021 till Djurskyddet ungdoms fördel.

Vad betydde domslutet för er?

– ”Icke-demokratiskt uppbyggd” är en ganska allvarlig anklagelse. Nu fick de ju fel. Det betydde såklart jättemycket för oss att vi fick rätt i frågan. Vi tänker att det var ett viktigt domslut för hela civilsamhället och, som vi förstår det, har den i efterhand blivit vägledande inom myndigheten, säger hon.

Christel Bertling Szytek.
Christel Bertling Szytek. Foto: Djurskyddet ungdom

Men ett annat problem är att när man ansöker om bidrag vet man aldrig riktigt vad de kommer att fråga om. Nu fick vi anslag för ett år men det bygger upp en osäkerhet kring hur mycket man vågar satsa.

– Det gäller även förändringar i tolkningar av regelverk. Som 2020, när MUCF:s granskning av bidragsansökningar skärptes. Det fanns med i regleringsbrevet.

Har du förståelse för att man vill motverka att pengar går extremism?

– Klart att man måste titta på verksamheter innan man delar ut bidrag. Men jag tycker att det är orimliga krav som ställs på barn och ungdomar som vill organisera sig. Kanske kunde man ha mer av dialog och utbildning? Samtidigt är MUCF bättre idag på att kommunicera och bjuda in till workshops, för de har fått en del kritik genom åren, säger Christel Bertling Szytek.

– Vi tycker att kraven som ställs på barn- och ungdomsorganisationer är orimliga. Det är samma krav som på vuxenorganisationer med miljoninsamlingar och 90-konto. Det här handlar om ungas rätt till självständig organisering. Hur gör de organisationer som inte till en början har en moderorganisation som kan stötta? Är det rimliga förutsättningar för ungas självorganisering?

Ungdomsorganisationer som fått över tre miljoner kronor för 2023
  • Scouterna: 21 435 754 kronor
  • Sveriges elevkårer: 13 925 070 kronor
  • Sverok: 10 381 402 kronor
  • Sveriges schackförbund: 9 814 177 kronor
  • Sesus: 5 778 456 kronor
  • Riskförbundet unga musikanter: 5 040 252 kronor
  • Ung företagsamhet i Sverige: 4 789 280 kronor
  • Förbundet aktiv ungdom: 4 016 576 kronor
  • Equmenia: 3 756 137 kronor
  • Pingst ung: 3 331 706 kronor
  • Svenska kyrkans unga: 3 286 706 kronor
  • Esport united: 3 011 928 kronor

Källa: MUCF


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00