EU-pengar ska bli riskkapital för den svenska sociala ekonomin

EU-kommissionen har beviljat Mikrofonden 350 000 euro på tre år. ”Det har saknats riskkapital för vår målgrupp”, säger Ylva Lundkvist Fridh, vd för Mikrofonden.

En av Mikrofondens medlemmar är Personal- och föräldrakooperativet I ur och skur, som driver förskolan Myllran i Höör. De har två avdelningar, som jobbar enligt Friluftsfrämjandets pedagogik.
En av Mikrofondens medlemmar är Personal- och föräldrakooperativet I ur och skur, som driver förskolan Myllran i Höör. De har två avdelningar, som jobbar enligt Friluftsfrämjandets pedagogik.Foto: Personal- och föräldrakooperativet I ur & skur Myllran
Anders Gustafsson

– Redan under EU:s förra programperiod 2014–2020 fanns det ett stort program för den sociala ekonomins finansiella inkludering, men Sverige tog inte del av de pengarna. Nu har vi tänkt se till att det svenska civilsamhället inte ska hamna utanför, säger Ylva Lundkvist Fridh till Altinget.

Mikrofonden är en sorts civilsamhällets riskkapitalkooperativ som har funnits sedan 2010. De har investerat i över 130 sociala företag och kooperativ. Det kan handla om föräldrar som vill ta över en nedläggningshotad skola på landsbygden, eller arbetsintegrerande sociala företag och ideella föreningar som behöver likviditet.

Ofta har aktörerna svårt att få gehör hos banker och andra finansiärer. Då kan Mikrofonden gå in.

Altinget logoCivilsamhälle
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget civilsamhälle får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00