Efter mötet mellan partierna – öppning för uppgörelse om gängrekrytering

Det finns en bred samsyn kring att det behövs långsiktighet för att stoppa rekryteringen av barn och unga till gängen. Det säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) till Altinget efter tisdagens möte med samtliga riksdagspartier. 

Både socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och Martina Johansson (C) är nöjda med dagens möte om unga och gängen. 
Både socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och Martina Johansson (C) är nöjda med dagens möte om unga och gängen. Foto: Ninni Andersson /Regeringskansliet, Centerpartiet
Linda Berglund

Inbjudan till mötet gjordes under riksdagens särskilda debatt i höstas om åtgärder för att motverka barns och ungas kopplingar till kriminella nätverk. Samtliga riksdagspartier accepterade inbjudan. Från Centerpartiets sida är socialutskottsledamoten Martina Johansson glad över att initiativet togs.

– Jag har ju efterfrågat det här egentligen sedan regeringen tillträdde. Vi behöver jobba rätt med de här frågorna för att få ordning på dem, säger hon till Altinget efter mötet, där partierna fick lyfta sina förslag efter en genomgång av de förslag som regeringen har på bordet.

Läs också

– Den nya socialtjänstlagen diskuterade vi naturligtvis, den kommer vi diskutera vidare vid nästa tillfälle. Att sekretesshindren behöver förändras och ett ökat föräldraansvar var också frågor som diskuterades och som det finns ett, bedömer jag, starkt stöd för att arbeta vidare med, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Martina Johansson efterlyser tydlighet kring vilka metoder som används runt om i landet för att stoppa rekryteringen och att de också beforskas och sprids.

– Så att det inte blir så att alla kommuner utbildar sig själva på det som de själva tror på, utan vi måste vara tydliga med det som fungerar. Det är en sån sak som jag inte upplever att regeringen gör i dag.

Ny beredning?

Mötets intention är att undersöka förutsättningarna för en bred uppgörelse mellan riksdagspartierna.

Vad finns det för möjligheter till en sån som du ser det?

– Utifrån mötet i dag, så skulle jag spontant nog säga att det finns en försiktig positivism att man skulle kunna ha något som är generellt över alla åtta partier. Jag har ju sagt ibland att jag skulle vilja ha en barnrättsberedning, alltså som motsvarande försvarsberedningen. Men då måste inte alla vara överens, då räcker det ju med en majoritet, säger Martina Johansson.

Dagens möte blir också det första av flera. 

 – Vi kom överens om att vi ska ses ganska snart igen. Så jag fick i uppdrag att ta fram ett datum och en tid där vi nu går vidare. Vi befinner oss ju i ett läge där vi också behöver mer tid än den tid som var avsatt i morse, säger Camilla Waltersson Grönvall. 

Om det blir en beredning eller en faktisk förhandling mellan partierna återstår att se.

– Jag tycker att det är för tidigt att säga vad resultatet kan bli. Det som är själva utgångspunkten för mig, det är ju att vi kan hitta en samsyn över åtta partier, där vi ser att det finns ett antal punkter och frågor som vi gemensamt kan ta ansvar för och som vi kan bära vidare, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Välkomnas av S och SD

Sverigedemokraternas Carita Boulwén skriver i ett mejl till Altinget att dialogen på mötet var bra, men att grunden till problemen går att spåra långt tillbaka.  

”Den ökade förekomsten av kriminella nätverk är ju en direkt följd av en oansvarig migrationspolitik som förts under decennier. Därför är det fint att se en samstämmig, öppen och engagerad dialog över partigränserna. Kedjan behöver stärkas med tidiga insatser från BVC, förskola, hälso- och sjukvård och socialtjänst. Här behöver vi alla arbeta tillsammans och vi välkomnar att mycket görs i frågan från regeringens sida”, skriver hon.

Socialutskottets vice ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) deltog också i mötet. Även han välkomnar initiativet, men anser att det finns en överhängande fråga för regeringen innan eventuella uppgörelser kan bli aktuella.

– Det är kostnadskrisen man måste svara på. Det viktiga är hur regeringen tänker kring budget för att stoppa besparingarna här och nu, för annars blir allting annat meningslöst, säger han till Altinget.

Nämnda personer

Camilla Waltersson Grönvall

Socialtjänstminister (M)
Lärarutbildning svenska/engelska (ej avslutad), Högskolan i Karlstad och Göteborgs universitet

Martina Johansson

Riksdagsledamot (C), talesperson i socialförsäkringsfrågor
Social omsorgsutbildning (Mälardalens högskola)

Carita Boulwén

Riksdagsledamot (SD)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00