Sverige försöker skjuta ner restaureringslag – tunga medlemsländer rasar

Efter att M-KD-partigruppen i EU uppmanat EU-kommissionen att göra om förslaget har nu det svenska ordförandeskapet hållit tillbaka ytterligare arbete med förslaget i ministerrådet. Det bekräftar flera källor för Altinget. Därmed ser framtiden för EU:s svar på FN:s biologiska mångfaldsmål än mer osäker ut. ”En riktig kupp” anser Belgiens miljöminister.

SD:s Martin Kinnunen beskriver det som att partierna är relativt överens. Men andra källor pekar på ett delat läger i sakfrågan. <br>
SD:s Martin Kinnunen beskriver det som att partierna är relativt överens. Men andra källor pekar på ett delat läger i sakfrågan.
Foto: Jonas Ekströmer / TT
Jacob Hederos

Det ser ut att bli en stormig dag i ministerrådet.

Under onsdagen samlas EU-ambassadörerna nämligen för att bland annat sikta på att nå en kompromiss om naturrestaureringsregelverket. Men förutsättningarna är inte de lättaste. Trots att det svenska ordförandeskapet enligt Altingets uppgifter utlovat att ta fram ett nytt förslag till kompromiss, har ännu ingen sådan landat på medlemsländernas bord.

I praktiken gör det arbetet mycket svårt.

Enligt flera av varandra oberoende källor bland andra medlemsländer, ska detta bero på att den svenska regeringen som leds av bland andra EPP-partierna M och KD, nu försöker att backa från ambitionerna att nå en kompromiss på nästa veckas miljöministermöte.

I stället för att sikta på att nå en kompromiss, ska frågan enligt en uppgift nedgraderas till en ”uppdateringsrapport”. Enligt en SD-källa, vars parti länge varit kritiska, ska förslaget helt ha tagits bort från den svenska kommenterade dagordningen.

Agerandet väcker stor upprördhet från ett antal tunga medlemsländer.

”Det är en riktig kupp av det svenska ordförandeskapet” skriver den belgiska miljöministern Zakia Khattabi.

Tunga protester

Både Tyskland, Frankrike och det inkommande ordförandelandet Spanien har skickat in en formell protest. De har även uppbackning av länder som Luxemburg.

 

I bakgrunden finns flera aspekter.

På ena sidan finns risken att hela regelverket skjuts ner på grund av att det blir för sent att enas vid nästkommande miljöministermöte i oktober för att kunna ro förhandlingarna i hamn innan valet.

Därmed hänger EU:s svar på hur man ska nå FN:s biologiska mångfaldsmål mycket löst, då ett nytt regelverk inte hinner få effekt innan unionen ska leverera mot 2030-målen.

Samtidigt har förhandlingarna varit kniviga. Det råder fortsatt svårigheter att komma överens helt kring vissa punkter – bland annat rörande vilka krav som ska ställas för ”att inte orsaka mer skada på redan utsatt natur”, enligt Altingets uppgifter.

Men samtidigt anser flera källor bland medlemsländerna, såsom Belgiens miljöminister, att det redan finns en kvalificerad majoritet för förslaget. Det gör i så fall att det inte ska finnas något formellt hinder att peka på hos ordförandeskapet för att ta bort förslaget från agendan.

Det svenska ordförandeskapet har också arbetat mycket intensivt under våren för att få förslaget i hamn och tagit hem flera vinster i förhandlingen.

Läs också

Har hissats

Enligt flera av varandra oberoende källor ska striden i Regeringskansliet först och främst stått mellan KD och L, via miljö- och klimatminister Romina Pourmokthari och landsbygdsminister Peter Kullgren. Men frågan har sedan hissats till statsrådsberedningen och statsminister Ulf Kristerssons bord, där KD har uppbackning av SD, med L och M på andra sidan.

Det är dock inte uppgifter som Altinget fått bekräftat av statsrådsberedningen eller klimat- och näringslivsdepartementet. Inte heller ordförandeskapets talespersoner vill uttala sig i frågan. SD:s Martin Kinnunen, vars parti har inflytande över frågan, vill inte kommentera den aspekten, men pekar på att ärendet först ska tas på torsdagens miljöutskott.

I grunden upplever jag att i princip alla partierna upplever att det här är ett väldigt dåligt förslag, och att man inte lyckades förbättra det här i tillräcklig utsträckning i rådet

Martin Kinnunen
SD:s miljöpolitiska talesperson
– I grunden upplever jag att i princip alla partierna upplever att det här är ett väldigt dåligt förslag, och att man inte lyckades förbättra det här i tillräcklig utsträckning i rådet, säger Kinnunen till Altinget och fortsätter:

– Nu är frågan om vi kommer att kunna nå en allmän inriktning på mötet eller inte. Sedan är det frågan om Sverige kan ställa sig bakom en sådan allmän inriktning. Men jag kan inte riktigt föregå det.

Hur ser du på kritiken från andra länder kring det svenska agerandet?

– Just nu är det en beslutspunkt som vi ska ta ställning till från regeringens sida. Sedan kan det här ändras.

Vi har fått höra från en SD-källa att ni fått igenom att frågan skulle strykas från den kommenterade dagordningen?

– Vi har inte fått förslag på en ståndpunkt från regeringen ännu. Sedan har vi haft kontakter med regeringen kring de olika turerna här. Men vi får nog avvakta utskottet (på torsdag).

Sverige ska enligt andra uppgifter ha viss uppbackning från ett antal länder för sitt agerande. Bland andra Nederländerna, Cypern, Malta, Finland, Österrike och Irland nämns.

Som ordförande har Sverige också möjlighet att stryka och ändra punkter i agendan nära inpå mötets start.

 

Karlsbro ställer sig bakom kompromiss

Konsekvenserna för förslaget kan bli omfattande. För där det redan är gungigt i EU-parlamentet, står nu förslaget än mer på skakig grund av regeringens agerande som ordförande.

Liberalernas Karin Karlsbro, som var en av de utpekat pressade ledamöterna, har dock bestämt sig för att ställa sig bakom förslaget vid en omröstning på torsdag, och det ser vid publiceringstillfället enligt Altingets källor nu ut att finnas en majoritet för att förslaget ska gå igenom utskottet, och tas vidare till hela parlamentet.

”Jag kommer på torsdag rösta ja till den kompromiss vi förhandlat fram i miljöutskottet. Omröstningen kommer ha minsta möjliga marginal, där Liberalernas och min röst kan bli den som avgör”, säger Karlsbro i ett uttalande till Altinget.

Detsamma har även Socialdemokraternas Heléne Fritzon.
”Vi som har fortsatt förhandla vet att vi nu har förbättrat förslaget. De delar som skulle kunnat ha stora negativa effekter för Sverige har mildrats och förändrats, bland annat med hjälp av de ändringsförslag som vi socialdemokrater har lagt”, säger Heléne Fritzon (S).

Läs också

Onsdagens corepermöte mellan EU-ambassadörerna är dock inte det sista före nästa veckas miljöministermöte. Även på fredag är det planerat ännu ett möte, där ärendet också kan tas upp på agendan. Det är ännu inte bekräftat att ärendet ligger där ännu.

Spanien kan ändra på förutsättningarna

Samtidigt behöver inte det svenska eventuella agerandet innebära att det är för sent för förespråkarna av förslaget. För det spanska ordförandeskapet som tar vid har också möjlighet att tillkalla ett extra ministerrådsmöte för att ta en position i frågan. De ska inte backa från att vidta åtgärden om det blir så, enligt Altingets uppgifter från en insatt källa.

En källa påpekar samtidigt att de vinsterna som Sverige nått hittills inte är lika säkra under ett spanskt ordförandeskap, som kan söka efter andra majoriteter när de tar över klubban.

– Det kan bli att vi skjuter oss i foten här. Men ibland spelar de politiska signalerna mer roll.

Det är samtidigt också något som Spaniens miljöminister bekräftat i tidigare intervjuer med Altinget. Men SD:s Martin Kinnunen ser annorlunda på saken.

– I och med att det blir val där i juli, gör ju att det utifrån svenskt perspektiv inte är så farligt om Spanien slutför. Ordförandeskapet är ju opartiskt, och kommer såklart jobba så snabbt som möjligt med det här. Men om det inte skulle funka, så är det för svensk del inte en katastrof.

Artikeln har uppdaterats efter publicering. Altinget söker flera representanter från Tidösamarbetet för ytterligare kommentarer.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024