Debatt

Svåra hinder att övervinna för att kunna rösta online

Visst vore det smidigt att kunna rösta i riksdagsvalet på sin mobil. Men innan det blir möjligt måste ett flertal stora tekniska utmaningar övervinnas. Den allra största är att kunna verifiera att lagda röster är korrekta. För att få till säkra val online krävs samarbete mellan statliga aktörer och näringslivet, skriver Jonas Gyllenhammar, teknisk chef på Ivanti.

Kanske kan säkra digitala val bli ett draglok för generell utveckling av säkerhetsteknik. Ungefär som när månlandningen gav upphov till en mängd tekniska framsteg inom många olika områden, skriver debattören
Kanske kan säkra digitala val bli ett draglok för generell utveckling av säkerhetsteknik. Ungefär som när månlandningen gav upphov till en mängd tekniska framsteg inom många olika områden, skriver debattörenFoto: Hanna Franzén/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Tur att man inte bor i USA, tänker säkert de som vill lägga sin röster i framtida riksdagsval online. Och visst, bara faktumet att USA har otroligt många olika lagar och tekniska lösningar, i olika delar av landet, för att rösta ställer till problem. Lägg till det att det stora landet i väster saknar både personnummer och bank-ID.

Man kan tycka att digitala vallösningar borde vara en baggis i vårt avlånga land. Om vi litar på bank-ID så mycket att vi anförtror lösningen att garantera finansiella transaktioner, så borde den väl kunna användas för att rösta?

Nja. Vad gäller säkerhetslösningar som bank-ID och finansiella transaktioner så är det nog som så att en viss, mycket liten andel, problem accepteras. Kalkylen går ihop även om ett litet antal drabbade får ersättning, eftersom besparingarna blir så stora. Vad gäller val till riksdag, landsting och kommuner får det inte bli fel en enda gång. Enbart risken att någon kan få tillgång till en annan persons mobil med bank-ID och lösenord är en väldigt stor försvårande omständighet.

Politiska viljan verkar inte finnas

Det finns exempel på att rösträtten kan missbrukas även i dag, till exempel av personer som hjälper äldre att rösta. Men finns det en politisk vilja att införa nya risker med lösningar för att rösta online? Det är, minst sagt, tveksamt.

Om vi ska kunna rösta online så får vi kanske rucka på de hårda kraven, under förutsättning att rösterna kan verifieras på ett automatiskt sätt. Det är absolut möjligt att det kommer att skapas sådana lösningar under de närmaste åren. Frågan är vilka tekniklösningar som kan användas.

Blockkedjeteknik är en het kandidat. Sådan används redan i dag för kryptovalutor, äkthetsbevis, avtal och i andra sammanhang när uppgifter behöver kunna verifieras. I kombination med avancerade lösningar för identifiering, kanske bank-ID kombinerat med andra lösningar, och smart användning av kryptering ser blockkedjor ut som den mest lovande tekniken i dag.

Är röstning online överhuvudtaget en fråga som är viktig för flertalet i Sverige, eller är det något som mest intresserar en självutnämnd teknikelit?

Statliga aktörer och näringsliv måste samarbeta

Om vi antar att de tekniska lösningar som behövs kan skapas finns det ändå två viktiga frågor som behöver utredas. För det första, finns det en allmän opinion för att vilja rösta online? Eller tycker de flesta att det går bra att rösta på det sätt vi gör i dag? Är röstning online överhuvudtaget en fråga som är viktig för flertalet i Sverige, eller är det något som mest intresserar en självutnämnd teknikelit? För det andra, finns det ekonomiska förutsättningar för att ta fram säkra lösningar? Är det sådant som staten ska satsa på, när det finns ett otal andra områden i behov av finansiering?

Vad gäller ekonomin så är den enda rimliga lösningen att statliga aktörer, gärna från flera länder, och näringslivet samarbetar för att ta fram lösningar som kan användas för flera tillämpningar än att rösta. Om en lösning duger för att rösta borde den även duga för att garantera säkra finansiella transaktioner och i andra sammanhang när information behöver verifieras.

En sak är i alla fall säker: Behovet av säkra digitala lösningar kommer bara att öka. Kanske kan säkra digitala val bli ett draglok för generell utveckling av säkerhetsteknik. Ungefär som när månlandningen gav upphov till en mängd tekniska framsteg inom många olika områden.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00