Krånglig myndighetskedja när nyanlända lärare ska börja jobba

För lärare som kommer från andra länder och vill jobba i Sverige är vägen till klassrummet långt ifrån rak, visar en ny studie. Flera aktörer är inblandade och enligt Skolverket som utfärdar legitimationen är en anledning till att det kan ta tid att de behöver gå via Universitets- och högskolerådet.

Nyanlända lärare upplever svårigheter med att ta reda på vad de behöver studera för att få sin svenska lärarlegitimation. 
Nyanlända lärare upplever svårigheter med att ta reda på vad de behöver studera för att få sin svenska lärarlegitimation. Foto: Henrik Montgomery/TT
Rebecka Prahl

En ny studie från Malmö universitet har tittat på vägar för nyanlända lärare att undervisa i svensk skola. Bland annat upplever lärarna svårigheter med att ta reda på vad de behöver studera för att få sin svenska lärarlegitimation.

Studien visar även att det tar tid att få besked från Skolverket om hur mycket lärarna behöver komplettera sina befintliga utbildningar. Och flera olika aktörer är inblandade i processen.

– Det är en lång period av osäkerhet som gör att man kan bli frustrerad. Sen får man kanske reda på att någon annan har tagit en annan väg och kanske började undervisa som elevassistent, säger forskaren Elin Ennerberg vid Malmö universitet till forskning.se.

Altinget logoUtbildning
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget utbildning får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00