Succé för Altingets EU-brev: permanentas och fortsätter i höst

Responsen från läsarna på Altingets gratis EU-brev under det svenska ordförandeskapet har varit överväldigande och nu permanentas bevakningsområdet. Erfarna Brysselreportrarna Charlotta Asplund Catot och Natacha López värvas att hålla i pennorna. 

– Det behövs mer svensk bevakning av EU, säger Charlotta Asplund Catot. 
– Det behövs mer svensk bevakning av EU, säger Charlotta Asplund Catot. Foto: Henrik Montgomery/TT
Redaktionen

Det svenska EU-ordförandeskapet är över och medan experter utvärderar och recenserar konstaterar Altingets chefredaktör Sanna Rayman att satsningen att erbjuda gratis EU-läsning under hela våren har tagits emot med öppnar armar av läsarna. 

– När vi bestämde oss för att låta vårt EU-nyhetsbrev och allt som publiceras på vår EU-nisch att vara kostnadsfritt under våren så handlade det i ärlighetens namn ganska mycket om att vi helt enkelt var taggade på att bevaka ordförandeskapet. Men responsen har varit fantastisk. På kort tid gick brevet från ingenstans till pallplats och var plötsligt ett av våra starkaste och största brev.

Mottagandet gör att Altinget nu går vidare och permanentar sitt EU-nyhetsbrev och låter det ingå i Altingets övriga utbud av betal-nyhetsbrev. Två erfarna Brysseljournalister Charlotta Asplund Catot och Natacha López rekryteras till bevakningen.  

Nordiskt Brysselsamarbete 

Redaktör för bevakningsområdet framöver blir alltså Charlotta Asplund Catot, som redan under våren har bidragit med artiklar till brevet regelbundet och är ett välkänt ansikte för EU-läsarna. Charlotta arbetar från Bryssel och kommer där att sitta på Altingets Brysselkontor tillsammans med sina danska Altinget-kollegor: Rikke Albrechtsen och Thomas Lauritzen. 

Charlotta är bosatt i Bryssel sedan 2006 där hon har rapporterat om EU och Europa för svensk press, framför allt som frilans.

– Det behövs mer svensk bevakning av EU och det är jätteroligt att Altinget valt att satsa på den rapporteringen under våren. Jag ser nu väldigt mycket fram emot att ta den här bevakningen vidare framöver. Det nordiska samarbetet mellan redaktionerna i Bryssel, Stockholm, Köpenhamn och Oslo gör uppdraget extra spännande, säger Asplund Catot. 

Utöver Charlotta Asplund Catot rekryteras även journalisten Natacha López att bidra till Altingets initierade EU-bevakning. 

Natacha har jobbat som frilansjournalist sedan 2008 och har också jobbat för en rad olika redaktioner med utrikesbevakning – oftast med fokus på EU och europeisk politik.

– Såväl besluten som diskussionerna som förs inom EU är avgörande för oss alla. Jag tror på en journalistik som anstränger sig för att förklara det som kan verkar svårbegripligt men som fler behöver sätta sig in i, säger López. 

EU-val runt hörnet

– Sedan tidigare har ju Altinget en stark nischad EU-bevakning, särskilt på miljö- och klimatområdet, där jag vet att exempelvis vår redaktör Jacob Hederos är synnerligen uppskattad av policynördarna därute, säger Sanna Rayman och fortsätter: 

–  Nu ser vi till att skärpa vårt EU-fokus ytterligare med ett brev som tar sig an Bryssel som helhet och med två slipade EU-bevakare bakom rodret. Inte minst med ett EU-val runt hörnet känns det som ett självklart och roligt kliv. 

Altingets EU-brev kommer även under hösten att utkomma två gånger i veckan, måndagar och torsdagar. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00