Debatt

Slutreplik: Vi kritiserar systemet, inte forskare

Vi kritiserar modellen och arbetsgivarens acceptans, inte de forskare som fortfarande tvingas arbeta under systemet. Det skriver Sanna Wolk och Robert Andersson, Sulf. 

”Sulf har länge drivit frågan om att förbjuda stipendier som finansieringsmodell”, skriver debattörerna. 
”Sulf har länge drivit frågan om att förbjuda stipendier som finansieringsmodell”, skriver debattörerna. Foto: Johan Nilsson/TT
Sanna Wolk
Robert Andersson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Simon Henriksson anser att stipendier fyller en viktig funktion för forskarsamhället och vänder sig mot Sulf:s förslag att förbjuda stipendier som finansiering för forskarstudier. Sulf anser att det är fel att det finns stipendier då det inte är en regelrätt anställning.

Det är acceptansen vi vänder oss mot 

Den stipendiefinansierade doktoranden står därmed helt utanför samhällets trygghetssystem som föräldraförsäkring, sjukförsäkring och även den kommande pensionen påverkas negativt av den här finansieringsmodellen.

Det är systemet som tillåter detta som vi vänder oss mot. Det är arbetsgivarnas acceptans för en finansieringsmodell som vi vänder oss mot.

Slår hårt mot kvinnor 

För ett fackförbund som Sulf är det en självklarhet att vi står upp för medlemmarnas trygghet och rätten att till exempel kunna ta ut betald föräldraledighet. Det sistnämnda slår dessutom hårt mot kvinnor då det ofta är de som tar ut merparten av föräldraledigheten.

Kritiken riktar sig mot ett system som fortfarande accepterar att den enskilde individen står utanför de sociala skyddsnäten.

Sulf har länge drivit frågan om att förbjuda stipendier som finansieringsmodell. Och utvecklingen går mot färre stipendiater. Det är en bra utveckling. Vår kritik mot modellen ska inte uppfattas som en kritik mot de som fortfarande tvingas finansiera sin forskarutbildning med stipendier. Kritiken riktar sig mot ett system som fortfarande accepterar att den enskilde individen står utanför de sociala skyddsnäten.  

Om stipendiesystemet försvinner, kommer i stället regelrätta anställningar att öka och därmed hamnar forskarna inom samhällets trygghetssystem.

Tidigare inlägg i debatten

Skattefria stipendier legitimerar svart arbetskraft på våra lärosäten

Vi uppmanar att regeringen tar tillfället i akt och förstärker skyddet för forskare och doktorander, i första hand genom att förbjuda skattefria stipendier. Det skriver Sanna Wolk och Robert Andersson, Sulf.

Replik: Ert förbud mot skattefria stipendier är kontraproduktivt, Sulf

Verkligheten är inte så enkel att stipendier alltid innebär en negativ lösning för doktorander och forskare. Stipendier fyller en viktig funktion och ett förbud kan leda till att situationen försämras för samhället i stort, skriver Simon Henriksson, doktorand och medlem i Sulf. 

Nämnda personer

Sanna Wolk

Förbundsordförande Sulf
Doktor i juridik (Stockholms uni. 2006)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00