Debatt

Slutreplik: Regeringen måste agera

Vi delar flera av Jens Sperens lösningsförslag när det kommer till elnätet. En ökad transparens med minskad byråkrati och ökad hastighet i handläggningen är avgörande, skriver fyra centerpartister i en slutreplik.

Det finns många åtgärder att hantera i det svenska elsystemet, skriver debattörerna. 
Det finns många åtgärder att hantera i det svenska elsystemet, skriver debattörerna. Foto: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I en replik till vår artikel lyfter Jens Sperens, Sverigechef Ib vogt, fram elnäten som ett stort problem för solelens utveckling. Vi kan inte annat än att hålla med. Det finns ett stort antal åtgärder som skulle behöva genomföras för att komma till bukt med problemen som ju inte bara hämmar utbyggd produktion utan också skapar problem med överföring mellan våra landsändar.

Vi delar flera av Sperens lösningsförslag när det kommer till elnätet. En ökad transparens med minskad byråkrati och ökad hastighet i handläggningen är avgörande. I det finns ett flertal viktiga delar som inte nämns i repliksvaret.

Den markägare som får vindkraft på sin mark i dag jublar, medan det är ett stort problem med elledningar.

Kapacitet tillgänglig för fler

För det första: När planeringen och transparensen ökar, vilket vi också jobbat för på EU-nivå, behöver även användningen av villkorade avtal bli betydligt enklare. På så sätt kan kapacitet som i dag är uppbokad, men inte nyttjas fullt ut, bli tillgänglig för fler. Ett bra exempel är där en vindkraftspark kan upplåta sitt outnyttjade utrymme till en solpark när det inte blåser. Eftersom de båda kraftslagen mycket sällan levererar fullt samtidigt erhålls dessutom ett bättre resursutnyttjande.

För det andra: Bättre ersättningar till närboende och markägare måste till samtidigt som vi använder marksnål teknik i möjligaste mån när nya ledningar och kablar ska dras. Den markägare som får vindkraft på sin mark i dag jublar, medan det är ett stort problem med elledningar. Det handlar mycket om ersättningsnivåerna och bolagens attityder. Här måste det till radikala förändringar.

Blocköverskridande samtal

Och för det tredje: Digitalisering, automatisering och forskning måste tydligare synas i elnätsregleringen. I dag bygger mycket av regleringen på investeringar i gammal teknik. Det behövs betydligt större fokus på smartare system och dessutom bör det tillföras en komponent för forskning och utveckling, precis som i den norska regleringen.

Det finns många åtgärder att hantera i det svenska elsystemet. Det behövs politiska samtal över blockgränsen och trygghet för de som investerar. Vi vet att det behövs enorma mängder ny elproduktion vid sidan av effektiviseringar, flexibilitet, lagring och överföringskapacitet. I det korta perspektivet är det främst sol och vind som går att byggas ut snabbt. Då måste regelverken underlättas, där är vi och Jens Sperens helt överens. Nu väntar vi bara på att regeringen också ska inse situationen och börja agera.

Tidigare inlägg i debatten

Centerpolitiker: Med våra förslag kan 15 procent av Sveriges elförsörjning komma från solel

I ett instabilt geopolitiskt läge behöver Sverige säkra sin elförsörjning, och solenergi är ett utmärkt sätt att diversifiera och trygga svensk el. Det skriver centerpartisterna Rickard Nordin, Gustav Hemming, Annie Östlund och Tomas Selin.

Replik: Elnätet den största bromsklossen för solelen 

Centerpartisterna Rickard Nordin, Gustav Hemming, Annie Östlund och Tomas Selin har rätt i att solenergi hindras av föråldrade regler. Men vi saknar åtgärder för att få bukt med den största bromsklossen för solenergibolag, skriver Jens Sperens, Sverigechef Ib vogt, i en replik.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00